Kαι η κυρία Κλούνεϊ στον αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ έρχεται στην Ελλάδα επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα που η ελληνική πολιτεία κρατά ζωντανό από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, όταν η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού, στη γενική διάσκεψη της UNESCO για τον πολιτισμό στο Μεξικό, πρόβαλε το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Μνημείων άνδρες» όπου η νεαρή δημοσιογράφος Ελίζα Χριστοδουλίδη «μεταφέροντας» την υπόθεση της ταινίας -όπου μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών στοχεύει στην επιστροφή έργων τέχνης που κλάπηκαν από τους ναζί- στη σύγχρονη Ελλάδα, ρωτά τον πρωταγωνιστή της Τζορτζ Κλούνεϊ ποια είναι η θέση του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η θετική απάντηση του Κλούνεϊ ξεσηκώνει θύελλα συζητήσεων στα διεθνή ΜΜΕ ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, αμέσως μετά τις δηλώσεις του διάσημου σταρ η υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Οικονομικών και ο Ελληνας πρόξενος στο Λος Αντζελες επικοινωνούν μαζί του ζητώντας του να μεσολαβήσει στον Κλούνεϊ για να βοηθήσει στην υπόθεση των γλυπτών.

Είναι στην ίδια συνέντευξη όπου ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ αποκαλύπτει ότι η τότε μνηστή -και σήμερα σύζυγος- του Κλούνεϊ, η Λιβανεζο-βρετανίδα δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα και ότι σκοπεύει να μεταβεί την Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα και να συνομιλήσουν για το επίμαχο θέμα: «Οταν η Αμάλ μου είπε ότι σκοπεύει να πάει στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει στο ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων, γύρισα και της είπα: Αν καταφέρεις να πάρεις πίσω τα μάρμαρα από τους Βρετανούς, θα είσαι μια ηρωίδα για την Ελλάδα. Θα σου δώσουν και ένα νησί για δώρο όπως στον Αντονι Κουίν».

Με ή χωρίς νησί, η άφιξη της κυρίας Κλούνεϊ στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται να αποχωρήσει την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Η Αμάλ Αλαμουντίν θα καταφτάσει στην Ελλάδα με απευθείας πτήση από το Λονδίνο συνοδεία δύο δικηγόρων της ομάδας της ενώ στο πλευρό της θα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αμάλ θα καταλύσει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» όπου έχει ήδη κρατηθεί σουίτα στο όνομά της, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει καμία απολύτως επιθυμία αναφορικά με τη διαμονή της.

 

Μοναδική παράκληση από την πλευρά της κυρίας Κλούνεϊ προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να μην της δοθεί κανένα γαμήλιο δώρο, διότι όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές στους ιθύνοντες νόες του πρωθυπουργικού κύκλου, οι οποίοι εν προκειμένου είναι γένους θηλυκού, «δεν έρχομαι στην Ελλάδα για να γιορτάσω ή να διαφημίσω τον γάμο μου αλλά για να βοηθήσω στην υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα». Οπως υποστηρίζουν πρόσωπα του Μαξίμου, η Αμάλ θα λάβει όλο το ιστορικό της υπόθεσης των μαρμάρων, θα το μελετήσει και εν συνεχεία θα αποφασίσει ποιον ρόλο προτίθεται να αναλάβει.

Αν δηλαδή θα είναι απλώς κοινωνός των θέσεών μας στο εξωτερικό ή αν θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο ζήτημα αναλαμβάνοντας τη νομική εκπροσώπηση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των μαρμάρων στη χώρα μας, με το δεύτερο σενάριο να θεωρείται από τους γνωρίζοντες το επικρατέστερο. Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, στις 10 ακριβώς το πρωί, η Αμάλ Αλαμουντίν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα ξεναγηθεί και στη συνέχεια θα της παρατεθεί γεύμα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου ενώ αργότερα θα ξεναγηθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας όπου ενδέχεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται επίσκεψη της κυρίας Αλαμουντίν στην Αμφίπολη, ενώ φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα η επιθυμία κύκλων του υπουργείου Πολιτισμού για μετάβαση της διάσημης δικηγόρου -συνοδεία του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη- στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Πηγή : protothema

Pin It on Pinterest