Ολέθριες συνέπειες θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, και ειδικότερα στο νησί της Ρόδου


Ολέθριες συνέπειες θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, και ειδικότερα στο νησί της Ρόδου, τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και στον τουρισμό ενός εκ των δημοφιλέστερων νησιωτικών προορισμών της χώρας, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ θα εμφανιστούν σε όλες τις διαστάσεις της ζωής στο νησί. Αποτέλεσμα των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία μέχρι σήμερα προστατεύονταν ως αντισταθμιστικό μέτρο για το κόστος μεταφοράς αγαθών από την ηπειρωτική χώρα, θα είναι να κλείσουν θέσεις εργασίες, να χαθούν υπηρεσίες και να μετακινηθούν οι κάτοικοι νεότερης ηλικίας, ειδικά των μικρότερων εξ αυτών, στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό θα οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών και στη δημιουργία τουριστικών γκέτο αλλά και θέτει και πολιτικό ζήτημα εφόσον νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία ενδέχεται σταδιακά να εγκαταλειφθούν.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, καθώς πολλοί επιχειρηματίες θα προτιμήσουν να απορροφήσουν το κόστος του αυξημένου ΦΠΑ για να μη χάσουν πελάτες, συμπιέζοντας όμως τα έσοδά τους, τα οποία, για την περίπτωση της Ρόδου, είναι ήδη μειωμένα εξαιτίας της κρίσης.

Στο κομμάτι του τουρισμού, αν οι επιχειρήσεις δεν απορροφήσουν το το κόστος της αύξησης, ο αυξημένος ΦΠΑ θα επιβαρύνει τις τιμές των πακέτων διακοπών κατά 10%, επισημαίνει ο έλληνας υποψήφιος Λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχάλης Αργυρός.

Επιπλέον αν ο ΦΠΑ αυξηθεί, η Ρόδος θα αντιμετωπίσει εμπόδια στις κρατήσεις πακέτων διακοπών, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, ενώ, ήδη, η αβεβαιότητα σχετικά με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρώπη έχει μειώσει ελαφρώς το τουριστικό ρεύμα προς το νησί. Επιπλέον, οι τουρίστες σε γενικές γραμμές ξοδεύουν φέτος λιγότερα συγκριτικά με παλαιότερα. Έτσι, οι τοπικοί έμποροι αναγκάζονται να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές, ανταγωνιστικές τιμές.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι ανταγωνιστικοί προορισμοί (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) ήδη έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ και η γειτονική Τουρκία και η Κύπρος έχουν ακόμη χαμηλότερο φόρο στις αγορές, ενώ οι επιχειρηματίες του νησιού προειδοποιούν ότι το χτύπημα ενδέχεται να είναι τριπλό, καθώς περιλαμβάνει πιθανή αύξηση των συντελεστών και στην εστίαση και τη διαμονή.

Ξενοδόχος αναφέρει μάλιστα ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική καθώς αυτή την εποχή, που κλείνονται τα συμβόλαια για το 2016, οι ξενοδόχοι δε μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές τους επειδή δε γνωρίζουν ακόμα τι αλλαγές θα εφαρμοστούν στον ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσουν, Ιωάννης Πάππου, αναφέρει από την πλευρά του ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ισοδυναμεί με έγκλημα και ότι θα κάνει τις ζωές των κατοίκων πολύ δύσκολες, ενώ, όπως είπε, η ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία της Ρόδου θα είναι τραγική.

πηγή: tornosnews.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble