Αυξήσεις σε τηλεφωνία, τσιγάρα, ποτά και φορολογία στα αμοιβαία


Tο αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο  με τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογίας, για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018.

Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα αλλά και στην μπίρα, ενώ το επόμενο ισχυρό «κύμα» ανατιμήσεων στην αγορά που θα πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έρχεται την 1η Ιουλίου με την αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες και την εστίαση.

Θα είναι η έκτη φορά τα τελευταία χρόνια που αυξάνεται ο ΦΠΑ, ωστόσο κάθε φορά που ψήλωναν οι συντελεστές η αύξηση των εσόδων δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μειωνόταν η κατανάλωση.

Τα μέτρα έχουν γίνει λίγο – πολύ γνωστά, ενώ στη λίστα προστέθηκαν νέα τέλη και φόροι.

Στις… εκπλήξεις περιλαμβάνεται η φορολογία στα σταθερά τηλέφωνα, αλλά και στα αμοιβαία κεφάλαια.

Συγκεκριμένα στα μέτρα προβλέπεται η φορολόγηση του ενεργητικού όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ).

Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

-Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων, από την 1η Ιουνίου 2016 και συγκεκριμένα:
α) Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων) και τις εκπομπές ρύπων, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών. Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
β) Υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις λιανικές τιμές πώλησης.

-Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουνίου ή από τη νέα χρονιά.

-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ, από την 1η/1/2017.Οι επιβαρύνσεις στη λιανική θα ξεπερνούν το 20%.

-Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα αυξηθεί 5 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης περίπου 8 λεπτά το λίτρο.

-Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 1 ευρώ στο πακέτο.

-Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα υγρά που θα επιφέρει αύξηση 1 ευρώ στο μπουκαλάκι.

-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

-Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου 2016.

-Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου ή από τον Ιανουάριο του 2017.

-Επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

-Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, όλων των εταιρειών, από το 30% στο 35%.

Πηγή : newsbeast.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble