Αυγουστιάτικος … τρελόκαιρος στη Ρόδο ! Του Σεραφείμ Χριστοδούλου


Του περιβαλλοντολογου Σεραφείμ Χριστοδούλου

Προγνωστικός πονοκέφαλος η σημερινή ημέρα 15/08/2015 για τη περιοχή της Ρόδου, καθώς η προγνώση για τη σημερινή καιρική κατάσταση οριστικοποιήθηκε 12 ώρες πριν την εμφάνιση των φαινομένων. Αιτία ένα συνεχώς εξασθενούμενο βαρομετρικό χαμηλό συνεσφιγμένων μετώπων με κέντρο τις Κυκλάδες που κινήται ανατολικά- βορειοανατολικά.
Το νοτιοανατολικό κράσπεδο του επίμαχου βαρομετρικού χαμηλού ακούμπησε το νησί της Ρόδου. Αυτό είχε ως συνέπεια δημιουργία συνθηκών πρόσκαιρης αστάθειας από τις 13:50 μέχρι και τις 14:10 κυρίως στο υπερβόρειο τμήμα του νησιού χαλόντας για εκείνη μόνο τη περίοδο το προϋπάρχον καλοκαιρινό μοτίβο ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου και ενισχύοντας τον άνεμο αισθητά. Η ισχυρή βροχή διάρκειας 20 λεπτών (κορύφωση ραγδαιότητας 56.8 mm/h στις 13:53) σε συνδιασμό με την αυξημένη ηλεκρική δραστηριότητα (ακόμα και πάνω από τη ξηρά) άφησε συνολικά 5.6 mm βροχής στη πόλη της Ρόδου. Στη νότια Ρόδο δε κατάλαβαν και πολλά καθώς εκεί ο πυρίνας της καταιγίδας άφησε ψιχάλες έως και ασθενή βροχή στη περιοχή της Κατταβιάς με 0.4 mm βροχής. Σημειώνεται ότι όσο η καταιγίδα κινούταν από τα νότια πρός τα βόρεια τόσο ισχυροποιούνταν. Έτσι εξηγείται και η αυξημένη βροχή στη πόλη της Ρόδου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Τόνιζεται ότι αυτή η αστάθεια αποτελεί ενά εξαιρετικά σπάνιο καιρικό γεγονός για την εποχή στο νησί της Ρόδου, όπου δε καταγράφονται τέτοιας ισχύος καιρικά συμβάντα τον μήνα Αύγουστο.
Προσαρμόστε τις καλοκαιρινές σας δραστηριότητες στην πόλη της Ρόδου ανάλογα με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Παρακολουθήστε τι καιρό κάνει ζωντανά στους συνδέσμους http://penteli.meteo.gr/stations/rhodes/ και http://www.metar.gr/index.php?option=com_jumi&fileid=12&Itemid=73&station=1408 .

Η παρακάτω φωτογραφία, οπτική απεικόνιση του συμβάντος, από τον Σταύρο Κεσεδάκη.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια