Αστυπάλαια: To λαμπερό αστέρι του Αιγαίου


Μοιάζει µε νησί των Κυκλάδων, αλλά ανήκει στα Δωδεκάνησα. Εχει σκληρά, αλλά πανέµορφα τοπία, δεκάδες παραλίες να την περικυκλώνουν, κουκλίστικη Χώρα και για σύµβολό της ένα βενετσιάνικο κάστρο.

Το σχήµα της Αστυπάλαιας θυµίζει πεταλούδα σε κίνηση… Η Αστροπαλιά, όπως συχνά αναφέρεται, έχει έκταση 96 τετραγωνικά χιλιόµετρα (είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων) και εκτεταµένη ακτογραµµή ίση µε 128 χιλιόµετρα.

Αστυπάλαια: To λαμπερό αστέρι του Αιγαίου

Το δυτικό τµήµα µε τα τραχιά τοπία και τα φαιά χρώµατα ονοµάζεται Εξω Νησί, ενώ το σαφώς πιο πράσινο ανατολικό τµήµα Μέσα Νησί.

Τα δύο τµήµατα συνδέονται µε στενό ισθµό, αποτέλεσµα της καταβύθισης που υπέστη η ξηρά «γεννώντας» στη θέση της τον βόρειο και τον νότιο κόλπο της Αστυπάλαιας.

Το ψηλότερο σηµείο του νησιού είναι η κορυφή Βάρδια (482 µέτρα) στο Εξω Νησί.

Τα χαράµατα της 9ης Ιουλίου του 1956 όλη η περιοχή του Αιγαίου -και φυσικά και η Αστυπάλαια- συγκλονίστηκε από δύο ισχυρότατους σεισµούς των 7,5 και 7 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν µε διαφορά 13 λεπτών.

Ο κύριος σεισµός έντασης 7,5 Ρίχτερ σηµειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Αµοργού και δηµιούργησε τεράστιο παλιρροϊκό κύµα (τσουνάµι) όταν κατέρρευσαν οι πλαγιές της θαλάσσιας χαράδρας µεταξύ Αµοργού και Αστυπάλαιας.

  • Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους της Κυριακής / Ενθετο: «Ταξίδι»

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble