Ο Sotheby’s έβγαλε στο σφυρί αρχαιότητες διαφημίζοντας ότι είναι από την Αμφίπολη


Το ενδιαφέρον γύρω από την Αμφίπολη μπορεί να έχει μειωθεί δραματικά, όμως το «brand name» που δημιουργήθηκε με τις ανασκαφές και το μυστήριο με τον νεκρό στον λόφο Καστά, πουλάει πολύ στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.

Ο έμπειρος σε ανάλογα ζητήματα οίκος δημοπρασιών Sotheby’s δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έβγαλε στο σφυρί πριν από μια εβδομάδα έξι πήλινα ειδώλια του θεού Άττιδος, του έφηβου αγαπημένου της Κυβέλης, ο οποίος αυτοευνουχίστηκε για να γλιτώσει από τη ζήλεια της. Οι τερακότες χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ. και ο οίκος δήλωσε ως σημείο προέλευσης τους την Αμφίπολη.

«Κάτι τέτοιο δεν τεκμαίρεται από πουθενά», έλεγε ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, επί τη ευκαιρία επαναπατρισμού της παρανόμως εξαχθείσας κεφαλής Ερμή που επρόκειτο να πωληθεί από τους Bohnams, αναφέρουν τα Νέα. Γεγονός που επιβεβαίωνε και έμπειρος αρχαιολόγος, θεωρώντας ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν είναι χαρακτηριστικά της Αμφίπολης και άρα δεν υπάρχει λόγος σύνδεσής τους με την περιοχή.

Οι ειδικοί μπορεί να μην βρίσκουν λόγο να συνδέσουν τα ειδώλια του Άττιδος, όμως το γεγονός ότι πωλήθηκαν προς 8.750 δολάρια ίσως αποτελεί μια εξήγηση, δεδομένου ότι επτά αναλόγου ύψους ειδώλια που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ., χωρίς ακριβή προέλευση, άλλαξαν χέρια προ πενταετίας από τον Christie’s μόλις προς 4.750 δολάρια.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble