Ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι αφίξεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, ενώ οι λύσεις που προωθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν ουσιαστική άρνηση των ιδανικών του «ανθρωπισμού» και της «αλληλεγγύης», σε ανθρώπους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές της επιλογές των ισχυρών κρατών της ηπείρου. Η κρατική πολιτική τους/τις αντιμετωπίζει ως πρόβλημα, απειλή ή ακόμη και κίνδυνο, θεωρώντας ότι η λύση είναι τα κέντρα κράτησης ή οι «επαναπροωθήσεις». Ταυτόχρονα, η ξενοφοβία έχει αρχίζει –ξανά—να αναδύεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και να αναδεικνύεται ως βασική «μεταβλητή» που επηρεάζει (και επηρεάζεται από) την επίσημη μεταναστευτική πολιτική τους. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που πλήττονται από τις άγριες νέο-φιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας αμύνονται πίσω από παρωχημένους μύθους, είτε «φυλετικής καθαρότητας» και «εθνικής διακινδύνευσης», είτε «οικονομικής καταστροφής» και «ανόδου της ανεργίας» εξαιτίας του μεταναστευτικού φαινόμενου.

Το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου συγκροτήθηκε με στόχο να ενώσει πρωτοβουλίες σε σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδράζονται στα νησιά, και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε σύνδεση και κοινή δράση με τα δίκτυα αλληλεγγύης των πολιτών, με αναφορά στο συνολικότερο αντιρατσιστικό κίνημα. Η δράση των πολιτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έχει δείξει σημαντικά παραδείγματα αλληλεγγύης και έχει πιέσει τις κρατικές αρχές για καλύτερη μεταχείριση και αποφυγή της λογικής της κράτησης και του εγκλεισμού. Με τη συγκρότηση του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιδιώκουμε να ενισχύσουμε αυτή τη δράση.

Πιστεύουμε πως η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να συμμετέχει ενεργά στις εθελοντικές δράσεις και πρακτικές που αναπτύσσονται σε σχέση με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να προσφέρει τις γνώσεις της στην προσπάθεια καταγραφής μορφών αυθαιρεσίας και προσβολής δικαιωμάτων, και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος που να απαιτήσει να εγκαταλειφθούν αδιέξοδες και επικίνδυνες αντιμεταναστευτικές πολιτικές για να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη και αξιοπρεπής μεταχείριση των προσφύγων και των αιτούντων ασύλου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καλούμε όλους τους πολίτες των νησιών του Αιγαίου –και φυσικά όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης– να αντιπαρατάξουμε τη συλλογική δράση και τις αξίες που υπηρετούμε στον κυνισμό, τη βία και το ρατσισμό.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest