Αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον καύσωνα

Το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30-35 βαθμούς Κελσίου ή όταν παραμένουμε πολλές ώρες στον ήλιο, κινδυνεύουμε από θερμοπληξία. Τι πρέπει να κάνουμε;

– Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα, από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

– Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος από φυσικά υλικά επιβάλλεται, με τρόπο που επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

– Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα UV400 ή 100% protection και το σήμα CE, προστατεύει τα μάτια μας από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.

– Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη.

– Αποφεύγουμε χώρους, όπου επικρατεί συνωστισμός.

– Αποφεύγουμε βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Αποφεύγουμε να τρέχουμε πολύ ώρα στον ήλιο.

– Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό είναι να τοποθετούμε κάποιο υγρό πανί στο κεφάλι και το λαιμό μας.

– Λαμβάνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή της λήψης οινοπνευματωδών ποτών.

– Λαμβάνουμε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορίζουμε τα λιπαρά.

– Αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας.

– Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. αναπνευστικά, καρδιαγγειακά) πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους, καθώς μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, ώστε να γνωρίζουν αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Pin It on Pinterest