«Βράχος» για τον τουρισμό οι αναρριχήσεις – Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο …

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Βράχος»  για τον τουρισμό οι αναρριχήσεις, η εφημερίδα «Έθνος» αναφέρεται στην προοπτική της αναρρίχησης για τον ελληνικό τουρισμό και φυσικά κάνει ειδική μνεία στην Κάλυμνο, που θεωρείται πλέον «Η Μέκκα»  της παγκόσμιας αναρρίχησης.

Η εφημερίδα στο αφιέρωμα περιγράφει το ξεκίνημα της ελπιδοφόρας αυτής προοπτικής για το νησί και περιγράφει τις δυνατότητες που ανοίγονται για το νησί και τον ελληνικό τουρισμό γενικά, από την παραπέρα ανάπτυξή του.

 

Ακόμα το άρθρο του «Έθνους» αναφέρεται και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν ανάπτυξη στον τομέα του αναρριχητικού τουρισμού και στις δυνατότητες που ανοίγονται για την χώρα, μέσα σ’ αυτές τις δυσχερείς καταστάσεις που βιώνει.

 

«Τίποτα όμως  δεν είναι δεδομένο …»

 

Είναι αισιόδοξο το γεγονός πως όλο και περισσότερες περιοχές στρέφονται προς τον θεματικό τουρισμό και ειδικά στην αναρρίχηση. 

 

Παράλληλα αυτό αποτελεί και ένα μήνυμα προς όλους, εδώ στην Κάλυμνο, που μέχρι σήμερα κατέχει την πρωτοπορία στον τομέα αυτό και θεωρείται ο  πρώτος προορισμός, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο. 

 

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και η ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού, δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στα «ευλογημένα» βράχια του νησιού, αλλά πρέπει να γίνει συνείδηση στους πάντες, πως δεν φτάνει μόνο το «θείο δώρο» για να διατηρήσει το νησί στις πρώτες επιλογές. 

 

Απαιτείται η οργάνωση και η σύμπραξη Δήμου και εμπλεκομένων στον τουρισμό ιδιωτών, ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές, για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τις εκατοντάδες των αναρριχητών στα βουνά της Καλύμνου.

 

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ο ελπιδοφόρος αυτός τομέας, έχει αφεθεί … «στον αυτόματο πιλότο» και με εξαίρεση το Αναρριχητικό Φεστιβάλ,  σε συνεργασία με την NORTHFACE, (του οποίου η σύμβαση λήγει φέτος), δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσπάθειες, ώστε διαχρονικά η Κάλυμνος να είναι στην κορυφή της προτίμησης των αναρριχητών ανά τον κόσμο και φυσικά να αποτελεί προορισμό ποιοτικού αναρριχητικού τουρισμού.

 

Η προχειρότητα στην  αντιμετώπιση από τις τοπικές αρχές, αφού δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να στραφούν στις υποδομές εκείνες που θα τονώσουν την τουριστική ανάπτυξη στο νησί:

 

  1. ·    καθαριότητα,
  2. ·    αποχέτευση τουριστικών περιοχών,
  3. ·    ΧΥΤΑ,
  4. ·    σύσταση Οργανισμού Τουρισμού τύπου ΠΡΟΤΟΥΡ,
  5. ·    εσωτερικές συγκοινωνίες,
  6. ·   ανυπαρξία υποδομών στις περιοχές υποδοχής  των               αναρριχητών και γενικότερα του μεγάλου όγκου των τουριστών,
  7. ·έλλειψη επαγγελματισμού από τους επιχειρηματίες και επικράτηση «ερασιτεχνισμού» και αθέμιτου ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα και της ανυπαρξίας καθοδήγησης από τον Δήμο,
  8. ·  ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες,
  9. ·ανεκμετάλλευτες φυσικές – πολιτιστικές – αρχαιολογικές πηγές του νησιού

 

Βέβαια θα μπορούσαν να παρατεθούν άπειρες αδυναμίες, που δεν αποτελούν αισιόδοξη προοπτική για το νησί, το οποίο  αφού «έχασε το τραίνο» του μαζικού τουρισμού, τώρα προσπαθεί να «σώσει την παρτίδα» με την αναρρίχηση.

 

Όλες αυτές οι αδυναμίες, σε συνδυασμό με τα μειονεκτήματα του νησιού σε σχέση με άλλους προορισμούς (π.χ. πυκνότητα συγκοινωνιών, ποιότητα τουριστικών υποδομών κ.α.), πρέπει να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να υπάρξει μια εγρήγορση αλλά και συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής με τον επιχειρηματικό κόσμο του τομέα αυτού, αλλά και μια στροφή της τοπικής πολιτικής σε μια διεκδικητική τακτική, απέναντι στο κεντρικό κράτος, ώστε να μην χαθεί κι αυτή η ευκαιρία για την Κάλυμνο!

 

(Σχόλιο της σύνταξης του «Π.τ.Κ»)

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest