Ανακαλύφθηκε το βαθύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου


Ο δύτης που το ανακάλυψε τονίζει ότι αισθάνεται ως ο «Κολόμβος του αιώνα» και διαβεβαιώνει πως το σπήλαιο είναι πολύ βαθύτερο απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά.

Την Τρίτη, μια ομάδα δυτών με επικεφαλής τον πολωνό Krzysztof Starnawski ανακάλυψε ένα  υποβρύχιο σπήλαιο κοντά στην πόλη Hranice στην Τσεχική Δημοκρατία, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει βάθος, ίσως, και μεγαλύτερο των 400 μέτρων. Είναι βαθύτερο κατά 12 μέτρα από το Pozzo del Merro, κοντά στη Ρώμη, στην Ιταλία, αναφέρει η Guardian .
Ο Starnawski σημειώνει ότι καταδύθηκε σε βάθος 200 μέτρων μέσα από ένα κενό και στη συνέχεια έστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που κατάφερε να φτάσει 204 μέτρα βάθος, βάθος που του επέτρεπε το καλώδιο το οποίο έφερε. Ο επιστήμονας, ο οποίος είπε ότι αισθάνθηκε σαν τον «Κολόμβο του αιώνα», υποστηρίζει ότι το σπήλαιο μπορεί να είναι ακόμη πιο βαθύ, καθώς η συσκευή δεν είχε την δυνατότητα να φτάσει στον πυθμένα του.

Ο ίδιος σημειώνει ότι δύτες εξερευνούν την περιοχή εδώ και δεκαετίες και ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντούν είναι η πίεση στο εσωτερικό του σπηλαίου και η θερμοκρασία του νερού που είναι 15 βαθμοί. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η σύνθεση του νερού που περιέχει μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να βλάψουν το δέρμα, αλλά και τον εξοπλισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, ο Starnawski καταδύθηκε σε βάθος 265 μέτρων. Ωστόσο, στη συνέχεια έπρεπε να παραμείνει σε έναν υπερβαρικό ή θάλαμο αποσυμπίεσης για να αποφύγει τις συνέπειες από την πίεση που δέχθηκε σε μια τέτοια κατάδυση. Το Σάββατο η ομάδα θα επιχειρήσει εκ νέου να κατεβάσει το ρομπότ για να συνεχίσει την έρευνα και να συλλέξει περισσότερα στοιχεία.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια