Αλκάνα η βαφική – Το φυτό που μας δίνει την σπουδαιότερη επουλωτική ουσία

alkanna tinctoria 9-2-2010 (2)

Η ρίζα Άλκανετ ή Aλκάνα  (Alkanna Tinctoria) προέρχεται από ένα φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα, που ενδημεί στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Ανήκει στην οικογένεια την Βοραγινοειδών. Τα άνθη του ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο μπλε-μωβ χρώμα τους και η ρίζα για το βαθύ κόκκινο. Από αυτήν παράγεται μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσική χρωστική σε καλλυντικά (ρουζ, κραγιόν, αλοιφές, κρέμες, σαπούνια, βερνίκια κ.α) καθώς και κρασιά, αλλά και για τη βαφή ξύλου, πέτρας κ.τ.λ. Ο αρχαίος βοτανολόγος Θεόφραστος και αργότερα ο Διοσκουρίδης, αλλά και ο Ιπποκράτης περιγράφουν τις ιδιότητες του φυτού και προτείνουν συνταγές για τη χρήση του.

Σύμφωνα με πρόσφατες βιολογικές μελέτες, η ρίζα του φυτού Άλκανετ διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες (εναντίον των Staphylococcus aureus και Staphylococcus epidermidis). Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες με ισχυρή δράση. Η σημαντικότερη όμως ιδιότητα της αλκαννίνης και της σικονίνης, των ουσιών που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη ρίζα του φυτού, είναι η εξαιρετική επουλωτική της δράση.

Είναι κατάλληλη για τη θεραπεία ελκών στο διαβητικό πόδι, στην επούλωση όλων τραυμάτων, εγκαυμάτων, ελκών κάθε είδους, αιμορροϊδοπάθειας και άλλων δερματικών παθήσεων όπως η ακμή , καθώς αποτελεί μία φυτική ουσία που βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος χωρίς τις παρενέργειες των χημικών ουσιών.

Οι δραστικές τις ουσίες λαμβάνονται απο την ρίζα του φυτού που έχει ένα βαθυκόκκινο άχρωμα. Οι ρίζες συλλέγονται , ξηραίνονται και κονιορτοποιούνται . Οι ουσίες αυτές είναι διαλυτές σε έλαια και σε αλκοόλ, μετά οποία δημιουργούμε βάμματα αλλά και αλοιφή με βάση το έλαιο της αλκάνας και κερί μέλισσας .

Η αλκάνα είναι ίσως η ισχυρότερη επουλωτική ουσία που διαθέτουμε σήμερα και χρησιμοποιείται στις πιο δύσκολες πληγές για επούλωση με άριστα αποτελέσματα .

Βρείτε και ζητήστε εδώ επουλωτική κεραλοιφή με αλκάνα