Παραδόθηκε στην Αίγυπτο το πρώτο Mistral – Πώς αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στη Μεσόγειο


Η Γαλλία παρέδωσε το ένα από τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral στην Αίγυπτο και ήδη τις επόμενες ημέρες θα πλέει στη Μεσόγειο. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, αφού η παρουσία των συγκεκριμένων πλοίων (άλλο ένα θα παραδοθεί αργότερα) αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή που η Τουρκία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η συγκυρία ευνοεί την Ελλάδα, αφού η Αίγυπτος με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην ηγεσία της δεν θέλει να ακούσει για την Τουρκία, λόγω της στήριξης που παρείχε ο Ρ.Τ. Ερντογάν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σε αντίθεση οι σχέσεις Αθήνας και Καΐρου είναι εξαιρετικές αυτή την περίοδο και οι ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι συχνές πλέον και αναβαθμίζονται.

Μία άσκηση λοιπόν στο μέλλον, παρουσία των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral στα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σίγουρα θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία που εμφανίζεται να είναι απομονωμένη και εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδιαλλαξίας και του περιφερειακού “τρομοκράτη” αντί συμμάχου. Έτσι την βλέπουν πλέον και οι ΗΠΑ, αφού δεν μπορούν να εμπιστευτούν σε τίποτα τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα ελικοπτεροφόρα Mistral θα φέρουν τα ρωσικά ελικόπτερα Kamov Ka-52K, αφού η ναυτική έκδοση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων κατασκευάστηκε για τα γαλλικά πλοία. Μετά το “ναυάγιο” της πώλησης τους στη Ρωσία από τους Γάλλους, υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για να προμηθευτεί το Κάϊρο ένα από τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα. Και έτσι θα γίνει.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου βρίσκεται σε καλό επίπεδο και αυτό είναι επίσης θετικό για την Ελλάδα, όπως επίσης και το γεγονός ότι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός άξονας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Στο λιμάνι της γαλλικής πόλης Saint Nazaire έγινε λοιπόν η τελετή μεταβίβασης του πρώτου Mistral από την Γαλλία στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της DCNS, Εμμάνουελ Γκοντέζ. “Το ελικοπτεροφόρο παραδόθηκε επίσημα στην Αίγυπτο. Την επόμενη εβδομάδα θα αποπλεύσει και θα βάλει πορεία προς αυτήν τη χώρα» δήλωσε ο κ. Γκοντέζ.

Στο ελικοπτεροφόρο δόθηκε το όνομα «Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ» (ENS Gamal Abdel Nasser 1010), προς τιμήν του δεύτερου προέδρου της Αιγύπτου (1954-1970) και υχώθηκε η σημαία της χώρας, αφού εντάχθηκε στον αιγυπτιακό Στόλο.

Όπως γράψαμε ήδη τα Mistral κατέληξαν στην Αίγυπτο μετά το “ναυάγιο” στις σχέσεις Ρωσίας και Γαλλίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η Γαλλία επέστρεψε στη Ρωσία, περίπου €949 εκατομμύρια, καθώς και τον εξοπλισμό που είχε εγκατασταθεί στα δύο πλοία. Μετά το Παρίσι είχε τη δυνατότητα να διαθέσει τα δύο Mistral σε άλλη χώρα.

Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2015, τα δύο ελικοπτεροφόρα αποκτήθηκαν από το Κάιρο, αν και κάποιες πληροφορίες ανέφεραν πώς ήταν ένα τρικ έτσι ώστε τελικά να καταλήξουν στη Ρωσία. Κάτι πάντως που δεν φαίνεται να ευσταθεί, αφού η Μόσχα έχει ανακοινώσει πώς θα προχωρήσει στην κατασκευή δικών της ελικοπτεροφόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, το κόστος της συναλλαγής ανήλθε περίπου €950 εκατομμύρια που τη χρηματοδότηση ανέλαβε εν μέρει η Σαουδική Αραβία. Το δεύτερο Mistal που θα φέρει το όνομα του άλλου προέδρου της Αιγύπτου -ENS Anwar Sadat 1020- θα παραδοθεί στην Αίγυπτο το Σεπτέμβριο

 


pronews.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια