Η κοκαΐνη προκαλεί «αυτοφαγία» στον εγκέφαλο


Οι χρήστες που καταναλώνουν υψηλές δόσεις κοκαΐνης φροντίζουν, χωρίς να το γνωρίζουν, για την καταστροφή του εγκεφάλου τους, του οποίου τα κύτταρα «κανιβαλίζουν» το εσωτερικό τους – Πώς λειτουργεί η αυτοφαγία στην προκειμένη περίπτωση;…

Οι υψηλές δόσεις κοκαΐνης καταστρέφουν σταδιακά τον εγκέφαλο, αφού τα κύτταρά του τρώνε τον ίδιο τους τον εαυτό με την διαδικασία της αυτοφαγίας. Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου John Hopkins στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ποντίκια στα οποία χορήγησαν μεγάλες δόσεις της ναρκωτικής ουσίας, για να διαπιστώσουν ότι ο εγκέφαλός τους καταστράφηκε επειδή τα κύτταρά του έτρωγαν το εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με το δόκτορα Prasun Guha, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, η διαδικασία της αυτοφαγίας σε κανονικές συνθήκες είναι φυσιολογική και την παρομοίασε ως την «νοικοκυρά» σε ένα σπίτι (οργανισμός), που πετάει τα σκουπίδια, δηλαδή τα συστατικά που ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη.

Τα φυσιολογικά κύτταρα χρησιμοποιούν την αυτοφαγία ως ένα μηχανισμό προσαρμογής στα διάφορα stress, κυρίως στη στέρηση οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, ενώ η αποδόμηση αλλοιωμένων μιτοχονδρίων συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του συνόλου του γενετικού υλικού.

Όμως, στην περίπτωση της χρήσης μεγάλων δόσεων κοκαΐνης η λειτουργία της αυτοφαγίας έχει αρνητική δράση αφού δρα καταστροφικά για τα κύτταρα του εγκεφάλου και τελικά καταστρέφει τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της σχετικής μελέτης ακόμα και τα εγκεφαλικά κύτταρα νεογέννητων ποντικών των οποίων οι μητέρες έκαναν μεγάλη χρήση της ναρκωτικής ουσίας καταστράφηκαν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το πειραματικό φάρμακο CGP3466B, το οποίο χρησιμοποιείται για την νόσο του Πάρκινσον και την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την αυτοφαγία στα πειραματόζωα, αλλά ακόμα δεν είναι σε θέση να πουν αν το πειραματικό φάρμακο θα λειτουργήσει εξίσου καλά και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια