Η αφρικανική σκόνη που έπνιξε τη Ρόδο και οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα πάντα έκρυψε εχθές η αφρικανική σκόνη στη Ρόδο , ακόμα και ο ζωοδότης ήλιος κρύφτηκε πίσω απο τον μανδύα που απλώθηκε πάνω απο τη Ρόδο . Η ορατότητα στους δρόμους χθες ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη απο το φαινόμενο , ενώ όλοι λίγο-πολύ παρατηρήσαμε τα θολά τοπία γύρω μας αλλά και την είδαμε να μαζεύεται στα παρμπρίζ των αυτοκίνητων .

Οι δυνατοί Νοτιάδες που είχαμε , έφεραν τεράστιες ποσότητες που διένυσαν σε λίγο χρόνο πολλά χιλιόμετρα και έπνιξαν την Ελλάδα , ενα φαινόμενο βεβαία που παρατηρείτε λόγω της ολοένα αυξανόμενης ξηρασίας στην Αφρική. Αν τις επόμενες μέρες βρέξει θα αντικρίσουμε την σκόνη αυτή να μετατρέπεται σε λασποβροχή , έβρεξε κοκκινόχωμα συνηθίζουμε να λέμε και δεν άλλο απο την αφρικανική σκόνη .

 

Η αφρικανική σκόνη εκτός απο ομιχλώδη τοπία,  φέρνει και έξαρση σε ασθένειες .

 

Μπορεί η αφρικανική σκόνη που ταξιδεύει αρκετά συχνά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, να μας έδωσε μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες με μνημεία χαμένα στη σκόνη, ωστόσο δεν είναι καθόλου αθώα.
Ελληνες και ξένοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε αυτήν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.
Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης για την υγεία και το περιβάλλον ανησυχούν τους επιστήμονες καθώς στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση των επισκέψεών της στην χώρα μας οφείλεται στην ερημοποίηση που καταγράφεται στη Σαχάρα.
Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:
173μgr μολύβδου
60 μgr ψευδαργύρου
10 μgr χρωμίου
6 μgr βαναδίου
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν καταγραφεί διαφορές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων της σκόνης ανά περιοχή, οι οποίες οφείλονται στη φορά των ανέμων.

Προβλήματα υγείας λόγω της σκόνης
Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Τι πρέπει να προσέξουμε
Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί:

Για τις ευπαθείς ομάδες
– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Περιορισμός στην σωματική άσκηση για όλους
Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Φωτογραφίες απο τα Κοσκινού , απο τον Στέργο Μανώλακα
12439468_1208095622534723_8924148874768361559_n 10391452_1208095659201386_1122126651223534253_n 1936231_1208095662534719_439503057692810125_n

Pin It on Pinterest