Σαντορίνη, Μύκονος, Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδος πρωταγωνιστούν και φέτος το καλοκαίρι στις αφίξεις ξένων τουριστών

Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία συνθέτουν τη «χρυσή» πεντάδα των χωρών από τις οποίες έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες. Σχεδόν 6 εκατ. τουρίστες αποβιβάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 στη χώρα μας (5.937.643 για την ακρίβεια), αριθμός που εμφανίζει άνοδο 4,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες πτήσεις στα σημαντικότερα ελληνικά αεροδρόμια, τις οδικές αφίξεις που ανακάμπτουν και την κρουαζιέρα, οδηγεί πλέον στο συμπέρασμα ότι -εκτός απροόπτου- το 2016 θα αποτελέσει άλλη μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με 27 εκατ. αφίξεις. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινούνται δυναμικά, με τις αεροπορικές αφίξεις να είναι ανοδικές κατά 8,9% και 10,1% αντίστοιχα. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι δύο μήνες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 41% των ετήσιων αεροπορικών αφίξεων, ενώ το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου η χώρα υποδέχεται το 80% των αλλοδαπών τουριστών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, όπως και ο ΓΓΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στο κλείσιμο του έτους το πρόσημο θα είναι θετικό για αφίξεις και έσοδα, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής ο ρυθμός ανόδου είναι της τάξης του 4% με 5%.

Υπάρχουν αγορές που εμφανίζουν άνοδο 4% και άλλες που κινούνται στο +40%, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

 

21,6% αυξήθηκαν οι επιβάτες κρουαζιέρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, ενώ πλώρη για ελληνικά νησιά έβαλαν και πολλά κρουαζιερόπλοια που είχαν προγραμματίσει να προσεγγίσουν τα παράλια της Μικράς Ασίας.

21,6% αυξήθηκαν οι επιβάτες κρουαζιέρας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, ενώ πλώρη για ελληνικά νησιά έβαλαν και πολλά κρουαζιερόπλοια που είχαν προγραμματίσει να προσεγγίσουν τα παράλια της Μικρ

 

Βέβαια δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (πραξικόπημα στην Τουρκία, τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία, Brexit) αλλάζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι αυτές που τελικά θα κρίνουν το πόσο πάνω ή κάτω θα κινηθούν οι αγορές.

Για παράδειγμα, η Ρώμη φαίνεται πως απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος ταξιδιωτών οι οποίοι σχεδίαζαν να κατευθυνθούν στο Παρίσι και άλλαξαν τον προορισμό του ταξιδιού τους μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση.

Η χώρα μας κερδίζει σημαντικό μέρος των επισκεπτών που είχαν προγραμματίσει να πάνε στην Τουρκία, ενώ πλώρη για ελληνικά νησιά έβαλαν και πολλά κρουαζιερόπλοια που είχαν προγραμματίσει να προσεγγίσουν τα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι δε αεροπορικές αφίξεις από τη γείτονα χώρα θα είναι τον Ιούλιο αυξημένες κατά 25,3% σε σχέση με πέρυσι.

Ενα άλλο θετικό δείγμα ότι η Ελλάδα πάει για νέο ρεκόρ είναι και το γεγονός ότι μεγάλοι tour operators, όπως είναι η TUI και η Thomas Cook, έχουν ήδη από τα τέλη Μαΐου πιάσει τους στόχους του 2016 και συνεχίζουν να «ρίχνουν» νέες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προς τη χώρα μας. Και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το πρόσημο θα είναι θετικό.

 

10,1% άνοδο σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση άγγιξε το 8,9%. Να σημειωθεί ότι αυτοί οι δύο μήνες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 41% των ετήσιων αεροπορικών αφίξεων.

10,1% άνοδο σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση άγγιξε το 8,9%. Να σημειωθεί ότι αυτοί οι δύο μήνες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 41% των ετήσιων αεροπορικών αφίξ

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό των πτήσεων, τον Αύγουστο ανοδικά κινούνται οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια από: Ιταλία (+22,5%), Ρωσία (+24,5%) Γαλλία (+13,9%), Μεγάλη Βρετανία (+3,7%), Γερμανία (+6,4%), Ισπανία (+48%), Ρουμανία (+30,4%), Κύπρο (+30,4%), Σερβία (+33,3%), Τουρκία (+38,7%), Ισραήλ (11,3%).

Παράλληλα οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι: Μύκονος (+27,2%), Ηράκλειο (+17,2 %), Σαντορίνη (+17,9%), Κέρκυρα (+14,2 %), Ρόδος (+5,9%), Καλαμάτα (+21,6%), Ακτιο (+10,8%), Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+21,9 %).

Επίσης θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο της κρουαζιέρας, όπου αύξηση κατά 21,6% παρουσίασαν οι επιβάτες για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Μάλιστα η κ. Κουντουρά ανέφερε πρόσφατα ότι ανοδικά κινείται και το γιότινγκ ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου που συνοδεύτηκε από τα ανοίγματα σε νέες αγορές ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας (Κίνα, ΗΑΕ, ΗΠΑ κ.λπ.).

Πτώση λόγω προσφυγικών ροών
Ωστόσο, την ίδια ώρα «μουδιασμένη» είναι η κίνηση στα νησιά Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη που δέχτηκαν πίεση από τις μεταναστευτικές ροές, ενώ αντίθετα η Κως, που αρχικά έχανε το 55% των αφίξεών της, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις απώλειες στο -5%, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη, δηλαδή να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Οι αφίξεις από τα 15 οδικά σημεία εισόδου παρουσιάζουν πτώση κατά 7,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με πέρυσι.
Οι αφίξεις από τα 15 οδικά σημεία εισόδου παρουσιάζουν πτώση κατά 7,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με πέρυσι.

 

Παρότι το πρόσημο είναι θετικό, ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και αναλαμβάνουν δράση ώστε να «κλειδώσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις για το 2017 αλλά και με στοχευμένες δράσεις στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της σεζόν.

Για παράδειγμα, ο ΣΕΤΕ ετοιμάζεται να κινηθεί επιθετικά στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα «τρέξει» μέχρι τον Δεκέμβριο πρόγραμμα που θα έχει στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό έγκαιρων κρατήσεων (early bookings), με δέλεαρ ελκυστικές τιμές σε «κλειδωμένα» επίπεδα.

Πηγή : ethnos.gr

Pin It on Pinterest