24 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης – Ενημερωτική ομιλία ΙΣΡ σε φορείς Υγείας

Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αιτίου της φυματίωσης. Σε ανάμνηση λοιπόν εκείνης της ημέρας, η 24η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Η καθιέρωση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και στην ανάληψη δράσεως κατά της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει αξιόπιστο μηχανισμό δήλωσης καταγραφής της φυματίωσης, δυστυχώς δεν δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις της νόσου. Έτσι το φαινόμενο της υποδήλωσης είναι σημαντικό  με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας.

  • Κατά την τελευταία 5ετία δηλώθηκαν κατά μέσο όρο 6 νέες περιπτώσεις φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο. Ο μέσος ετήσιος αριθμός των δηλούμενων περιπτώσεων ήταν 500 άτομα. Εξ αυτών το 60% αφορούσε  Έλληνες και το 40% αλλοδαπούς.

  • Το ποσοστό της πολυανθεκτικής μορφής της νόσου στους Έλληνες με φυματίωση ήταν 1.5%, ενώ στους αλλοδαπούς 9%. Το σύνολο (~10) των περιπτώσεων της εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης αφορούσε  αλλοδαπούς.

Λόγω της οικονομικής κρίσεως, τα προγράμματα πρόληψης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετώπισαν σημαντικές μειώσεις χρηματοδότησης. Έτσι κατά τη τελευταία τριετία αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά φυματίωσης σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και ανθρώπους με HIV/AIDS.

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα ακόλουθα:

  • Ανεπάρκεια κατάλληλων υποδομών νοσηλείας – αντιμετώπισης της φυματίωσης και ιδίως των ανθεκτικών μορφών της νόσου.
  • Υποστελέχωση των αντιφυματικών ιατρείων
  • Πενιχρή έως ανύπαρκτη υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Μυκοβακτηριδίων.
  • Δυσχέρεια σύγχρονης  εργαστηριακής (μοριακής) υποστήριξης  της διάγνωση του νοσήματος λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
  • Ανεπάρκεια ενεργητικής ανίχνευσης νέων περιπτώσεων φυματίωσης
  • Ανεπάρκεια μέτρων ελέγχου της διασποράς του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μελών του, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνουν ομιλία με θέμα τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μορφές της φυματικής νόσου.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 01 Απριλίου 2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Ακταίον με ομιλητές τους Πνευμονολόγους Ιατρούς κ. Βολονάκη Μιχαήλ και κα. Αναστασίου Σοφία  μέλη του ΙΣΡ.  Όσοι επαγγελματίες Υγείας το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

        Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Pin It on Pinterest