Χουλιαράκης: Αρση των capital controls πριν το τέλος του β’ τριμήνου του 2016

Την εκτίμηση ότι πριν το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού και ότι η ύφεση το 2015 και το 2016 θα είναι ηπιότερη, απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά στο σχέδιο Προϋπολογισμού, έκανε ο Γιώργος Χουλιαράκης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πλέον να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ύφεση έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το καλύτερο. Η ύφεση θα είναι ηπιότερη. Το 2015 αντί για 2,3% του ΑΕΠ ύφεση θα έχουμε 1,4% ύφεση ενώ το 2016 από 1,5% θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «άγκυρα» του προϋπολογισμού είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου ο οποίος διαμορφώνεται στο 0,6% το 2015, χαμηλότερος από δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή διαφορά περίπου 7 με 7,5 δισ. ευρώ.

Οπως τόνισε, το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. «Αυτή διαφορά επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει πρόσθετα μέτρα» τόνισε αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να εκτελεστεί πιστά ο προϋπολογισμός προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για δυο δεσμεύσεις της κυβέρνησης:

Πρώτον, ότι θα διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, και δεν θα επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν το 2009, και δεύτερον ότι θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, με δράσεις όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με έμφαση στους φορείς υγείας, νοσοκομεία και την τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επιστροφή στην ύφεση, στην αύξηση του χρέους και της ανεργίας: «Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αρχίζει η αποκάλυψη της κυβέρνησης της αριστεράς καταρρέουν οι μύθοι. Τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το κόστος της κυβέρνησης Τσίπρα τεράστιο και οδυνηρό για τους πολίτες».

«Για πρώτη φορά από το 2009 λαμβάνονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί χειρότερο αποτέλεσμα από προηγούμενη χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση την ίδια περίοδο που η Ευρώπη επιταχύνει. Η χώρα θα μείνει σε αμεταβλητη ύφεση και το 2016. Η αρχική εκτίμηση για το 2015 ήταν 2,9% ΑΕΠ ανάπτυξη το 2015 και 3,7% του ΑΕΠ το 2016» αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, «το Φεβρουάριο του 2015 αναθεωρήθηκε σε 2,5% ανάπτυξη, ενώ το Μάιο του 2015 σε 0,5%, και τον Ιούλιο σε 2 μονάδες ύφεση.

Σε ό,τι αφορά ανεργία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι φέτος θα αυξηθεί κατά 3% συγκριτικά με τις εκτιμήσεις που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν ένα χρόνο.

«Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι μείον 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας, η δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για 2,6 δισ. έλλειμμα τα ταμεία το 2016 και για επιδείνωση στις ασφαλιστικές εισφορές και τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

«Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν στο πρώτο οκτάμηνο του 2015 κατά 2,2 δισ. ή 57%» πρόσθεσε.

πηγή: thetoc.gr

Pin It on Pinterest