Φεύγουν περισσότεροι από 50.000 μετανάστες από την Ελλάδα

Την άμεση αποσυμφόρηση της Ελλάδας από τις μεταναστευτικές ροές που φθάνουν καθημερινά στη χώρα από τα τουρκικά παράλια αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μετανάστες 16.000 από αυτούς και σταδιακά θα απομακρυνθούν, εφόσον το ζητήσουν, 50.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινητοποιούνται δραστικά για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που πλήττει όλες τις χώρες της Ένωσης, κυρίως όμως τις χώρες του νότου που αποτελούν σύνορα της με την Αφρική και την Ασία, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φιλοξενήσουν 120.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία (54.000 άνθρωποι), την Ελλάδα (50.400) και την Ιταλία (15.600), ενώ παρουσίασε και ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από την πρόταση μέτρων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό την ανακούφιση των χωρών όπου φτάνουν μαζικά μετανάστες, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η πρόταση για τα έκτακτα μέτρα μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές με 498 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 57 αποχές, ενώ συμφωνήθηκε πως από την Ελλάδα θα αποχωρήσουν 16.000 πρόσφυγες και από την Ιταλία 24.000.

Αυτό θα βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να ανακουφιστούν από τη σημαντική πίεση που υφίστανται για τη χορήγηση ασύλου, και θα λειτουργήσει ως μια σημαντική δοκιμή ενόψει της επικείμενης νομοθετικής πρότασης για ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΕΚ.

Η προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων ανά χώρα:

Αυστρία 3.640
Βέλγιο 4.564
Βουλγαρία 1.600
Γαλλία 24.031
Γερμανία 31.443
Εσθονία 373
Ισπανία 14.931
Κροατία 1.064
Κύπρος 274
Λετονία 526
Λιθουανία 780
Λουξεμβούργο 440
Μάλτα 133
Ολλανδία 7.214
Πολωνία 9.287
Πορτογαλία 3.074
Ρουμανία 4.646
Σλοβακία 1.502
Σλοβενία 631
Σουηδία 4.469
Τσεχία 2.978
Φινλανδία 2.398

ΣΥΝΟΛΟ 120.000

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.

Τα σημεία της πρότασης Γιούνκερ για το μεταναστευτικό

1. Πρόταση για επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία: μετά την απότομη αύξηση των περιπτώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατά τους τελευταίους μήνες, απαιτείται επείγουσα δράση. Η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000).

2. Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη: Όπως εξαγγέλθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, η Επιτροπή προτείνει έναν συγκροτημένο μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή για να βοηθά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.

3. Κοινός ευρωπαϊκός κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής: με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν κανονισμό για τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου της ΕΕ ασφαλών χωρών καταγωγής.

4. Αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής: για να βελτιωθούν οι πολιτικές επιστροφής των κρατών μελών, η Επιτροπή εξέδωσε ένα κοινό εγχειρίδιο επιστροφής και ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή.

5. Ανακοίνωση σχετικά με τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων για μέτρα στήριξης προσφύγων: Τα κράτη μέλη οφείλουν να καλύπτουν επαρκώς και ταχέως τις αμεσότερες ανάγκες των αιτούντων άσυλο για στέγαση, προμήθειες και υπηρεσίες. Η σημερινή ανακοίνωση παρέχει κατευθύνσεις για τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση προς την νομοθεσία της ΕΕ κατά τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, με απλό, ταχύ και μη γραφειοκρατικό τρόπο.

6. Αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης: Η εξωτερική διάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την επίλυση αυτής της κρίσης.

7. Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική: Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 1,8 δισ. ευρώ από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «Καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική».

Φόβοι για νέους καταυλισμούς μέσα στην Αθήνα

Την ώρα που το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αθήνα και τον Πειραιά ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά αυξάνει. Ο χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι πλήρης, ενώ δεν υπάρχει κάποιος άλλος οργανωμένος χώρος, καθώς οι ελληνικές αρχές αναμένουν με αγωνία την εκταμίευση των κονδυλίων της έκτακτης βοήθειας που διατίθενται για τον σκοπό της δημιουργίας νέων χώρων φιλοξενίας. Ήδη στην πλατεία Βικτωρίας έχει στηθεί ένας μινι καταυλισμός όπου συρρέουν καθημερινά μετανάστες.

Δεν επαρκεί ο Ελαιώνας

Περίπου 3.000 άτομα έχουν μείνει στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της λειτουργίας του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο των νεοαφιχθέντων και την έξοδο όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, γι’ αυτό και οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά.

Οι πρόσφυγες διαμένουν στο χώρο από δύο μέχρι έξι μέρες. Μέχρι σήμερα, το 90% των φιλοξενούμενων είναι αφγανικής καταγωγής και το 10% από τη Συρία, το Ιράν και τη Σομαλία.

Πηγή: real.gr

Pin It on Pinterest