Τσίπρας “Είναι η ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νερά του Αιγαίου”

Την ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σε επίπεδο υπουργείων, συστήνοντας επιτροπές που θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους άμεσα, αλλά και την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Υπάρχουν κοινά συμφέροντα αλλά και ανοιχτά θέματα», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξή του με τον κ. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία «διεξάγεται σε μία κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες αλλά και ανησυχητικές εξελίξεις».

«Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών που ευελπιστούμε μέσα από τον διάλογο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία, ως γείτονες, έχουν κάθε συμφέρον να προσπαθήσουν να αναδείξουν τις δυνατότητες της περιοχής και να έχουν οφέλη για τους δύο λαούς. Έχουμε κοινά συμφέροντα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν όμως και ανοιχτά θέματα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον θρησκευτικό φανατισμό και την τρομοκρατία, τα οποία «δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή» και κάλεσε τον ομόλογό του «να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

«Χρειαζόμαστε βήματα συνεννόησης για να χτυπήσουμε τους διακινητές που διαπράττουν απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δυστυχώς η πρώτη υποχρέωση που έχει Ελλάδα και η Τουρκία είναι να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νερά του Αιγαίου, είναι η ανθρωπιστική μας υποχρέωση και σε αυτήν πρέπει να ανταποκριθούμε. Καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της», υπογράμμισε.

newsbeast.gr

Pin It on Pinterest