Το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας

Έξι τομείς που η χώρα μας τα πηγαίνει πολύ καλά και προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται διαρκώς τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων μέσων ενημέρωσης, αυτό γίνεται ωστόσο για τους λάθος λόγους. Σύμφωνα όμως με το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Monocle, υπάρχουν έξι τομείς που η χώρα τα πηγαίνει πολύ καλά. Παροτρύνει μάλιστα τους αναγνώστες του να τους εξερευνήσουν εάν θέλουν να εκμεταλλευτούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δουν την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων.

1. Ναυτιλία
Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στα χέρια τους περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, με περισσότερα από 3.500 πλοία. Επιπλέον, 30 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Αθήνας.

2. Ένδυση
Η βιομηχανία ένδυσης αρχίζει να ανακάμπτει. Φίρμες όπως η Zeus + Dione βάζουν ξανά την Ελλάδα στον χάρτη της μόδας, τη στιγμή που η χώρα μας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας γουνών παγκοσμίως, με κύριο πελάτη τη Ρωσία.

3. Διατροφή
Τα πλεονεκτήματα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής είναι παγκοσμίως γνωστά. Η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον πλανήτη, ενώ χάρη στο εύκρατο κλίμα της παράγονται ορισμένα κορυφαία κρασιά. Παράλληλα, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Φυσικοί πόροι
Παρά την κρίση, υπάρχουν πλούσιοι φυσικοί πόροι. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη -το κύριο συστατικό του αλουμινίου-, και ο μεγαλύτερος παραγωγός περλίτη στον κόσμο. Για τους μη γνωρίζοντες, ο περλίτης χρησιμοποιείται στις μονώσεις και στην κηπουρική. Τέλος, η χώρα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή μαρμάρου.

5. Παραφαρμακευτικά προϊόντα
Χάρη στην πλούσια πανίδα, οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καινοτόμα καλλυντικά βασισμένα σε φυσικά συστατικά. Οι Apivita και Korres είναι οι δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, ενώ ακολουθούν και άλλες που παράγουν καινοτόμα προϊόντα όπως οδοντόκρεμα με μαστίχα, σαπούνια ελαιολάδου και κρέμες με κηρήθρα μελιού.

6. Τουρισμός
Στην Ελλάδα υπάρχουν 17 μνημεία τα οποία τελούν υπό την προστασία της Unesco. Οι τουρίστες που υποδέχεται η χώρα κάθε χρόνο είναι δύο φορές περισσότεροι από τον πληθυσμό της, ο τομέας της κρουαζιέρας συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ περισσότερα από 40 αεροδρόμια είναι διαθέσιμα για εξερεύνηση.

πηγή: protothema.gr

Pin It on Pinterest