Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου φτάνει στη Ρόδο

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου 2015 θα λάβει χώρα στη Ρόδο, στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου ώρα 20:30. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων, την Καθολική Εκκλησία της Ρόδου.
Οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες είναι ο Αυστριακός Matthias Giesen (εκκλησιαστικό όργανο) και ο Έλληνας τενόρος Λεωνίδας Σακελλαρίδης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσική των Μότσαρτ, Λιστ, Σούμαν και άλλων. Η είσοδος σε αυτή τη συναυλία, καθώς και όλες τις συναυλίες του φεστιβάλ, είναι ελεύθερη. Οι υπόλοιπες συναυλίες θα λάβουν χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Παναγίας (οδός Καθοπούλη 45) και την 1η και 3η Οκτωβρίου στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (Δημοκρατίας 28, Πύλη  Ντ’ Αμπουάζ). Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να ακούσει κανείς τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου. Στο Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου και μουσικής της Ρόδου υπάρχουν δύο εκκλησιαστικά όργανα και αυτό καθιστά μοναδικό το φεστιβάλ στην εθνική μουσική σκηνή.
Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ρόδου είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα. Επιπλέον, το όργανο της Παναγίας της Νίκης εγκαινιάζεται φέτος με αφορμή το φεστιβάλ.

Ο Έλληνας οργανίστας Χρήστος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είναι επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου, και η σοπράνο Ζωή Κοκκαλά, θα παίξουν μαζί την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, στο ναό της Παναγίας «Σάντα Μαρία» (οδός Καθοπούλη 45). Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην ιταλική εκκλησιαστική μουσική της περιόδου 1500-1800.

Η χορωδία του Δήμου Πεταλούδων, υπό τη διεύθυνση την Φλώρας Πελεκάνου και με τη συνοδεία στο εκκλησιαστικό όργανο του Χρήστου Παρασκευόπουλου, θα εμφανιστεί την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου.
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος θα παίξει εκκλησιαστικό όργανο στην τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου,με τον τρομπετίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτριο Γκόγκα.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου λαμβάνει χώρα με διαφορετικά ονόματα από το 2009, τις ημέρες που προηγούνται της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.
Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στα Ωδεία “Νικόλαος Μάντζαρος” και “Φίλιππος Νάκας” στην Αθήνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάντα καλλιτέχνες από το εξωτερικό, την Ελλάδα καθώς και τη Ρόδο.

Από πέρυσι,  το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου Terra Sancta, το οποίο διοργανώνεται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων, και λαμβάνει χώρα το 2015 στην Ιορδανία, την Ελλάδα (Ρόδος, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη από τις 18 Σεπτέμβριου έως τις 30 Οκτωβρίου (www.tsorganfestival.org). Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta θέλει να δώσει σε όλους την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, που διαφορετικά θα μπορούσαν να ακούσουν μόνο κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας  σε ορισμένες εκκλησίες.
Οι Φραγκισκανοί Αδελφοί έχουν παρουσία στη Ρόδο και την Κω εδώ και αιώνες πραγματοποιώντας αγαθοεργές, εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπέρ του τοπικού πληθυσμού. Κατά τους τελευταίους μήνες, η αρωγή προς τους πρόσφυγες αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα των Αδελφών.

Pin It on Pinterest