Συμμετοχή του Δήμαρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, στις εργασίες Διεθνούς Συνεδρίου

       Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου, «Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας και εκπαίδευσης», κήρυξε την Πέμπτη 28 Μαΐου, στο «Νεοστορίδειο Μέλαθρον», ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, παρουσία  μεταξύ άλλων των Αντιδημάρχων: Διοικητικών Θεμάτων Σάββα Διακοσταματίου, Πολιτισμού  Τέρη Χατζηιωάννου,  Τουρισμού, Μαρίζας Χατζηλαζάρου και Πρόεδρο Δ.Ο.Π.Α.Ρ Σέργιου Αϊβάζη.

        Πρόθεση του συνεδρίου, που συνδιοργανώνουν από κοινού τα Πανεπιστήμια: Τορόντο, Αιγαίου  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, από τις 28 έως 31 Μαΐου είναι, να τεθούν προς συζήτηση τα κεντρικά ζητήματα της γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς και το ζήτημα που αφορά τους μετανάστες, ή  μειονότητες και  χαρακτηρίζει δυναμικά το βασικό κορμό της εκπαίδευσης.  Τη  δημιουργία νέων παιδαγωγικών θέσεων, που να μπορούν να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις γλωσσικές κοινότητες και να τιμήσουν τις πολιτιστικές διαφορές των μαθητών τον εικοστό πρώτο αιώνα.

         Ο κ. Χατζηδιάκος απεύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να εξάρουμε τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας και της γλωσσικής πολυμορφίας από το νησί της Ρόδου. Ως σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, ως ένας τόπος με ιστορική παρουσία διαφορετικών γλωσσών (π.χ. Ιταλική, Τούρκικη) και σήμερα τουριστικός προορισμός με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, το νησί της Ρόδου αποτελεί περίτρανη απόδειξη της αρχής της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού και της διαφύλαξης της διαφορετικότητας».

Η Ρόδος μία μικρή γειτονιά του κόσμου , όπου, διαφορετικά στοιχεία πολιτισμού βρίσκονται σε συνεχή και δημιουργική αλληλεπίδραση, γνωρίζει καλύτερα απ΄όλους τη σχέση γλώσσας, ετερότητας και εκπαίδευσης.

Εξέφρασε τα θερμά του  συγχαρητήρια στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου, κ. Δαμανάκη και κ. Cummins, για τις προσπάθειες τους στην διατήρηση και στην προαγωγή των γλωσσών κληρονομιάς.

Pin It on Pinterest