Ρεκόρ αφίξεων προσφύγων τον Οκτώβριο

Σε αριθμό ρεκόρ οι αφίξεις των προσφύγων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Έφθασαν τις 218.000, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα, περίπου 210.000, εισήλθε από την Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο από την Τουρκία. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημοσιοποιήθηκαν χθες καθιστούν την Ελλάδα ουσιαστικά τη μοναδική πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απαντώντας σε όσους ζητούν να «πέσει» ο φράχτης, με την αιτιολογία ότι έτσι θα σταματήσουν οι πνιγμοί. Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτό το επιχείρημα. «Μιλάμε για έναν φράχτη 12 χιλιομέτρων, που φράζει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου. Δεν μπορούμε να κάνουμε την εξίσωση ότι ο φράχτης αυτός είναι ίδιος με τους απάνθρωπους φράχτες στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εξίσωση είναι άδικη και εκ του πονηρού».

Τον Οκτώβριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, 218.394 άτομα διέσχισαν τη Μεσόγειο, σχεδόν όσοι έφθασαν στην Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια του 2014, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, που προβλέπει ότι έως και 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος και ότι τουλάχιστον άλλοι τόσοι θα το προσπαθήσουν το 2016.

Το 2015, περίπου 3.440 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή καταχωρίστηκαν ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ωστόσο τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στη διάσχιση της θάλασσας προς την Ιταλία.

Πάντως τα θύματα και στο Αιγαίο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται αλλά το ρεύμα των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά καθημερινά αυξάνεται. Δεκατρία άτομα υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους δύο παιδιά και τέσσερα βρέφη, σε δύο νέα ναυάγια προχθές τα ξημερώματα σε Σάμο και Φαρμακονήσι. Μία πλαστική λέμβος, στην οποία επέβαιναν μετανάστες, βυθίστηκε λίγα μέτρα πριν φτάσουν στην ακτή, ενώ από το δεύτερο ναυάγιο στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων ανασύρθηκαν δύο σοροί και αρκετά ακόμη άτομα αγνοούνται. Στο μεταξύ, 43 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο βόρεια της Λέσβου στις 28 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Λιμενικό, ανάμεσά τους 19 παιδιά και ένα βρέφος.

Αύριο ξεκινά και επισήμως το πρώτο πρόγραμμα μεταγκατάστασης προσφύγων, καθώς 30 άτομα από τη Συρία και το Ιράκ πρόκειται να μεταβούν στο Λουξεμβούργο, τη χώρα που ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως μια συμβολική κίνηση. Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετέχουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την έναρξη του προγράμματος.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του προέδρου της Ν.Δ., βουλευτές του κόμματος κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και Κωνσταντίνο Τασούλα, σε μια προσπάθεια, όπως ανέφερε, να «υπάρξει η μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση και ο μεγαλύτερος εμπλουτισμός ιδεών και προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που είναι προφανές ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα». Σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Πηγή: Καθημερινή

Pin It on Pinterest