«Περίπτωση νέας Υπατίας, με ευθύνη στελεχών του Σύριζα στην Κω»

Νέα υπόθεση, ανάλογη με αυτή της Βίλας Υπατία, αυτή τη φορά στην Κω , καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Στην ερώτησή του επισημαίνει ότι στελέχη του Σύριζα, παρά την αντίθετη άποψη της αυτοδιοίκησης, εγκατέστησαν σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο αδιευκρίνιστο αριθμό παράνομων μεταναστών, τη στιγμή που στο συγκεκριμένο χώρο δεν πληρείται καμία προϋπόθεση για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι στις αρχές της εβδομάδας ξέσπασε πυρκαγιά στο  χώρο του ξενοδοχείου και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής. Τονίζει ότι από την πυρκαγιά κινδύνευσαν άνθρωποι και κατοικίες πολιτών και θέτει το ερώτημα ποιος έχει την ποινική και αστική ευθύνη για κάθε συνέπεια που προκύπτει από την αυθαίρετη εγκατάσταση παράνομων μεταναστών σε ένα ακατάλληλο, από κάθε άποψη χώρο.

Ο Βουλευτής σε δήλωση του, τονίζει:

«Ο Σύριζα και τα στελέχη του, συνεχίζουν να έχουν τη νοοτροπία του κόμματος του 4%, δεν αντιλαμβάνονται ότι Υπατίες δεν χωρούν σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Ήδη τα ξένα ΜΜΕ περιγράφουν την κατάσταση στην Κω με άκρως δυσφημιστικό τρόπο για τον τουρισμό του νησιού.

Προκύπτουν όμως και σαφείς ευθύνες γι αυτούς που προέβησαν αυθαίρετα σε αυτή την ενέργεια και μάλιστα ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κατσαφάδου, έχει ως εξής:

                                                                           Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Ανάληψη  ευθυνών και αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κως από την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών και προσφύγων»

Κύριε Υπουργέ

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζουν το τελευταίο τρίμηνο αυξημένες μεταναστευτικές ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Το πιο έντονο πρόβλημα υπάρχει στην Κω, λόγω και της εγγύτητας με τα τουρκικά παράλια. Καθημερινά αποβιβάζονται εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες των οποίων η ταυτοποίηση είναι αδύνατον να γίνει και ουσιαστικά παραμένουν στο νησί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσμενής εικόνα για τον τουρισμό με αρνητικά δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ.

Με τρόπο αυθαίρετο και ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  τοπικά στελέχη του Σύριζα μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην περιοχή Λάμπη της Κω.

Ανεξακρίβωτος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών διαμένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο κάτω από άθλιες συνθήκες αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε στρώματα και παράλληλα να μην υπάρχουν κανόνες στοιχειώδους υγιεινής. Δεν υπάρχει επίσης η δυνατότητα παροχής ιατρικής φροντίδας.

Παράλληλα δημιουργούνται προβλήματα και εντάσεις με κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και για τους κινδύνους που εγκυμονούνται, αφού το ξενοδοχείο είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Πριν από λίγες μέρες στο ξενοδοχείο ξέσπασε πυρκαγιά και από θαύμα δεν θρηνήσαμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών , χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Κινδύνευσαν μάλιστα και κατοικίες παραπλεύρως του ξενοδοχείου.

Επειδή η ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα,  και δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα και πρακτικές τύπου «Υπατίας», προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα αλλά και ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κω.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για τη μεταφορά και εγκατάσταση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Κω, με δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε εκφράσει τη διαφωνία και την αντίθεση της;
  2. Ποιος θα έχει την ποινική και αστική ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές σε περιουσίες πολιτών που πιθανόν να προέρχονταν από την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο; Τι θα συμβεί αν επαναληφθεί ένα παρόμοιο φαινόμενο;
  3. Ποιος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ξενοδοχείου ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών; Με δεδομένο ότι φιλοξενούνται εκεί από τα μέσα Απριλίου, τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ποιος τους ελέγχει; Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα και περίθαλψη για τους μετανάστες, ποιος θα έχει την ευθύνη σε μια ενδεχόμενη εμφάνιση επιδημιολογικής νόσου;
  4. Με δεδομένο ότι στην Κω δεν υπάρχουν οι υποδομές ταυτοποίησης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών αφού δεν υπάρχουν επαρκείς υλικοτεχνικές και ηλεκτρονικές υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν διατάσσει την άμεση μετακίνηση τους από το νησί, προκειμένου η ταυτοποίηση να γίνεται στην ηπειρωτική χώρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων

Pin It on Pinterest