Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δωδεκάνησο

«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δωδεκάνησο»

Για τα οξυμένα προβλήματα στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης στη νησιωτική χώρα, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας τη Δευτέρα 03.02.14, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε και ενίσχυσε την άποψη να προσεχθεί ιδιαίτερα στο μεταβατικό στάδιο η ύπαρξη ιατρών στα μικρά νησιά που λειτουργούσε ο ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας και τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δημήτρης Γάκης: «… θέλω να ενισχύσω την άποψη του προέδρου της Επιτροπής, κ. Κρεμαστινού, όσον αφορά στη διαχείριση της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας στα μικρά νησιά. Πραγματικά, ο γεωγραφικός τους «περιορισμός», δεν επιτρέπει σε έναν ασθενή να μετακινείται εύκολα για παράδειγμα από την Κάλυμνο προς την Κω ή στη Ρόδο, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που έχει, αν τελικά όλοι οι γιατροί που έχουν εξωτερικά ιατρεία αφομοιωθούν – θελήσουν να ενταχθούν – στο σύστημα. Επομένως, χρειάζεται ένας χρόνος «προσαρμογής» για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, ειδικά στα μικρά νησιά, στα οποία πρέπει να παρέχονται οι κατάλληλες – ποιοτικές – υπηρεσίες υγείας».

Τέλος, ο βουλευτής Δ/νήσου, έθεσε στην αρμόδια Επιτροπή τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες πτυχιούχοι αισθητικοί Δ/νήσου, όπως είναι η «χονδρική ενοικίαση» καταστημάτων εντός ξενοδοχειακών μονάδων και το ζήτημα της έκδοσης των αδειών των κέντρων που λειτουργούν μέσα στα ξενοδοχεία, αρμοδιότητα που «περιφέρεται» μεταξύ της διεύθυνσης Τουρισμού και της διεύθυνσης Υγείας Δωδεκανήσου.  Το ζήτημα είναι κρίσιμο για τους επαγγελματίες του κλάδου, τη στιγμή που εκκρεμούν αρκετές άδειες προς έκδοση και πλησιάζουμε προς τη νέα τουριστική περίοδο. Για θέμα αυτό, ο βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα.

Pin It on Pinterest