Πήρε στα 102 το πτυχίο που της στέρησαν οι ναζί, λόγω εβραϊκής καταγωγής

Η Γερμανίδα Ingeborg Rapoport, με εβραϊκή καταγωγή, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της εξαιτίας των Ναζί – Όμως, σε ηλικία 102 ετών κατόρθωσε να εντυπωσιάσει τους καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου

Η Ingeborg Rapoport είναι 102 ετών και ζει στο ανατολικό Βερολίνο. Παρά την ηλικία της δεν το βάζει κάτω και θέλησε να κλείσει μια «εκκρεμότητα» που είχε με τις σπουδές της εδώ και… ογδόντα χρόνια!

Η συνταξιούχος Γερμανίδα παιδίατρος – νεογνολόγος, με εβραϊκή καταγωγή, βρέθηκε το 1937 να τελειώνει τις σπουδές της στην Ιατρική, στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Το επόμενο έτος η νεαρή τότε φοιτήτρια θέλησε να κάνει το μεταπτυχιακό της στην διφθερίτιδα, μια ασθένεια που τότε μάστιζε την χώρα της. Όμως, η άνοδος του ναζισμού και οι αντισημιτικοί νόμοι που επακολούθησαν δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της, αφού της απαγορεύθηκε να μπει στην αίθουσα και να δώσει τις τελικές εξετάσεις.

Το 1938 η Rapoport ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην παιδιατρική και παράλληλα, γνώρισε και τον σύζυγό της, βιοχημικό με επίσης εβραϊκή καταγωγή. Οι δυο τους επέστρεψαν το 1952 στο ανατολικό Βερολίνο, όπου η 102χρονη σήμερα γυναίκα εργάστηκε ως παιδίατρος.

Όμως, η Ingeborg Rapoport δεν ξέχασε ποτέ το μεταπτυχιακό, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εξαιτίας των ναζί. Αποφάσισε να εργαστεί σκληρά για να δώσει τις τελικές εξετάσεις και να το πάρει. Όπως η ίδια δήλωσε στον γερμανικό Τύπο τους τελευταίους μήνες επιστράτευσε όλους τους δικούς της ανθρώπους για να την βοηθήσουν με την έρευνά της στο διαδίκτυο για την διφθερίτιδα, αφού, όπως είπε: «στα 80 χρόνια που μεσολάβησαν θα έχουν υπάρξει αλλαγές στην εξέλιξη της ασθένειας»…

Δύο καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ταξίδεψαν τον περασμένο μήνα μέχρι το ανατολικό Βερολίνο για να εξετάσουν την αποφασιστική φοιτήτρια. Το αποτέλεσμα τους κατέπληξε. Δήλωσαν ότι εντυπωσιάστηκαν με τις γνώσεις της και βέβαια, συνηγόρησαν για να πάρει το μεταπτυχιακό της!

Σε μια τελετή στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου την Τρίτη η Ingeborg Rapoport έλαβε με καθυστέρηση 80 ετών το πολυπόθητο μεταπτυχιακό. Η παιδίατρος είχε μια επιτυχημένη καριέρα στο νοσοκομείο Charite του ανατολικού Βερολίνου και ως νεογνολόγος είχε βραβευθεί η εργασία της για την δραστική μείωση της παιδικής θνησιμότητας, αλλά, όπως δήλωσε, το μεταπτυχιακό δεν το ήθελε για τον εαυτό της… Το ήθελε στην μνήμη των θυμάτων των ναζί!

πηγή: protothema.gr

Pin It on Pinterest