Ομιλία Ν. Σαντορινιού κατά τη διάρκεια συζήτησης στις τρεις διαρκείς επιτροπές σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Ο Βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, την Παρασκευή, 6/3/15, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη κοινή συνεδρίαση των τριών διαρκών επιτροπών της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, πήρε το λόγο τοποθετήθηκε ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ειλικρινά μένω κατάπληκτος όταν ακούω συναδέλφους μου από την προηγούμενη κυβέρνηση να μας κατηγορούν ότι το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να καλύψει όλη τη φτώχεια στη χώρα. Τη φτώχεια, που μέχρι χθες δημιούργησαν με τις πολιτικές τους. Ειλικρινά, συνάδελφοι, θεωρείτε ότι όλοι μας έχουμε μνήμη χρυσόψαρου; Θεωρείτε ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν ποιοι τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση;

Αυτό το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η Κυβέρνηση αφορά μετά από πολύ καιρό την υπεράσπιση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν συζητάμε για προστασία των ελίτ, δεν συζητάμε για νομιμοποίηση φοροαπαλλαγών, για θαλασσοδάνεια και για αδειοδοτήσεις αμαρτωλών επιχειρήσεων. Σήμερα δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε νυκτερινές τροπολογίες, κρυφές παραγράφους και την κατάλυση του Συντάγματος με ένα άρθρο. Σήμερα ξεκινάμε την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισε ο λαός και ο λαός μας βλέπει και ξέρει ότι σήμερα, μετά από πολύ καιρό η Βουλή καλείται να υπηρετήσει το ρόλο που είχε απωλέσει: Να αναστηλώσει την κοινωνία και τη χώρα βήμα-βήμα και αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Η ακραία φτώχεια συνάδελφοι, δεν βρίσκεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η φτώχεια έχει έρθει από καιρό και στα νησιά μας, από όπου προέρχομαι, γιατί έχει αποδομηθεί ο παραγωγικός ιστός, γιατί έχουν χαθεί εισοδήματα, γιατί έχουν κλείσει επιχειρήσεις και το κοινωνικό κράτος έχει αποσαρθρωθεί. Όσο περίεργα και αν ακουστούν αυτά που θα πω, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου που αποτελείται από τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη, περίπου 6,5 χιλιάδες άτομα είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας. Μιλάμε για 2000 περίπου οικογένειες, όπου το 35,4% των ατόμων είναι παιδιά και το 44% βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τώρα σιτίζονται μέσω διανομής τροφίμων από τα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν στηθεί από τους δήμους, την περιφέρεια, την εκκλησία και τις ΜΚΟ. Και επειδή μας είπε ο Εισηγητής της Ν.Δ. για τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα υπερασπίστηκε, ίσως ως επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, έχετε ιδέα πώς λειτουργούν μέχρι σήμερα αυτά τα κοινωνικά παντοπωλεία; Μέσω των δομών αλληλεγγύης και των κουτσουρεμένων οικονομικών των ΟΤΑ. Δεν λειτουργούν με χρηματοδοτήσεις του Κράτους.

Ακόμη, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάρτιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια, να ενισχύσουμε και να εμπλέξουμε στην όλη διαδικασία τις υπάρχουσες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι δομές αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια, τα μνημονιακά, το κοινωνικό κράτος που ήταν ανύπαρκτο και αυτές οι δομές γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία και τις ανάγκες κάθε γειτονιάς και κάθε περιοχής, με ονοματεπώνυμο.

Τέλος, επειδή μεγάλη κουβέντα έγινε για την ακραία φτώχεια, θα σας πω εγώ πώς αντιλαμβάνομαι την ακραία φτώχεια. Ακραία φτώχεια είναι να παραμένουν οι άνθρωποι στην ουρά για συσσίτια. Να μην έχουν τα παιδιά γάλα και να είναι είδος πολυτελείας το σαπούνι, το τετράδιο και μια κουβέρτα. Αυτό είναι ακραία φτώχεια και παρά την έκπληξη κάποιων, συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Η Κυβέρνησή μας αυτό θα το αλλάξει και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα.

Για τα σημεία που αφορούν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε:

Ένας λόγος που υπήρξε και ανθεί η διαφθορά στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι οι φορείς που είχαν ελεγκτικές δυνατότητες ήταν κατακερματισμένοι και ασύνδετοι και αυτό ήταν πολιτική επιλογή, γιατί η διαφθορά και η διαπλοκή ήταν μέρος του πολιτικού σχεδίου των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με τη σύσταση της θέσης του Υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με το συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να αναμετρηθεί πραγματικά με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Pin It on Pinterest