Οι προτάσεις του Φώτη Χατζηδιάκου στην κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ – ΠΕΔ στην Αθήνα έτυχαν γενικής αποδοχής

Να αποκτήσουν φορολογική αυτοτέλεια οι δήμοι της χώρας και όχι έμμεση όπως γίνεται τώρα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), να θεσπισθεί τέλος διανυκτέρευσης στους επισκέπτες που διαμένουν στο νησί μας κατά την τουριστική περίοδο,  αλλά και να θεσμοθετηθεί η είσπραξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενός ποσοστού από  ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, ήταν μερικές από τις προτάσεις  που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την τοποθέτηση του στην κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και των προεδρείων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Στη συνεδρίαση, που είχε ως αντικείμενο την αύξηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον  κρατικό προϋπολογισμό του 2015, ενόψει μάλιστα της αυριανής συζήτησης και ψήφισης του στην Ολομέλεια της Βουλής,  συμμετείχε και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Περδίκης.

Ο κ. Χατζηδιάκος έθεσε επίσης και θέμα αντικατάστασης των πόρων που χάνουν οι δήμοι της χώρας από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, γεγονός  που προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά τους.

Επίσης υπογράμμισε το θέμα των παραλιών να μην το διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αλλά οι δήμοι, καθώς οι παρεμβάσεις γίνονται από τους δήμους.  Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στην πρόσφατη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, να διατηρήσουν οι δήμοι με κάθε τρόπο την αυτονομία των Λιμενικών Ταμείων και να διεκδικήσουν την νομιμοποίηση ατελώς, των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους δήμους.

Οι προτάσεις του δημάρχου έτυχαν γενικής αποδοχής από τους παρευρισκόμενους δημάρχους και προέδρους των περιφερειακών ενώσεων, ενώ ο κ. Χατζηδιάκος ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ για την άμεση παρέμβαση του στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων  φορολογικών συντελεστών για τα νησιά.

Pin It on Pinterest