Οι δύο στόχοι Τσίπρα από την ενημέρωση στη Βουλή

Ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο εν μέσω οριακών διαπραγματεύσεων

Με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις την ώρα που οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού «βράζουν» στον απόηχο της πρότασης σοκ των δανειστών αλλά και να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Μέσα από την επανάληψη της θέσης που έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή, ότι η πρόταση των πιστωτών δεν μπορεί σε αποτελέσει σε καμία περίπτωση βάση συζήτησης, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου τα αποτελέσματα των τετράμηνων διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει να ηρεμήσει το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και να ζητήσει εκ νέου από την κοινωνία να «μην ακούει τις Κασσάνδρες».

Παράλληλα με τον απολογισμό των τετράμηνων διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαπολύσει επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας τους εκ νέου να πάρουν μία σαφή θέση για το κατά πόσο συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση για μία λύση για τη χώρα ή με τους δανειστές, επενδύοντας ακόμα στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και της πτώσης της κυβέρνησης. Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης προ του διλήμματος: Πρέπει να δεχθεί την πρόταση σοκ των δανειστών και να συνεχιστεί η καταστροφική λιτότητα ή να συνεχίσει τη σκληρή διαπραγμάτευση, όπως έχει ξεκινήσει από την επομένη της 25ης Ιανουαρίου.

Το περιεχόμενο των όσων θα πει απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης έδιναν από την Πέμπτη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που έκαναν λόγο για «εφαρμογή του τελευταίου σκέλους του σεναρίου για την πτώση της κυβέρνησης», παραπέμποντας στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης που από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης επιχειρούν να «κάψουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπραγμάτευση ελήφθη αμέσως μετά την έκκληση του Αντώνη Σαμαρά για αποφυγή των εκλογών και για «μεγάλη εθνική συνεννόηση» λόγω της «κατάρρευσης της δήθεν διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα» . Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αμέσως μετά επανέφεραν τη ρητορική για επανάληψη του σεναρίου Παπαδήμου, εκπορευόμενη από ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας σε συνεργασία με εγχώριες πολιτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα μέσα από το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να επιχειρήσει να ενισχύσει το προφίλ του και τη διαπραγματευτική του θέση με μία συναινετική χροιά, ώστε να απευθυνθεί εκ νέου στους πιστωτές έχοντας στη φαρέτρα του ένα πιο συμπαγές πολιτικό μήνυμα αντίστασης κατά των ακραίων θέσεων που προτάθηκαν.

Ενδεικτική είναι η κατακλείδα του κύριου άρθρου της Αυγής στην οποία αναφέρεται ότι «σήμερα στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να τοποθετηθούν, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά επί του συγκεκριμένου. Οι κ. Σαμαράς και Θεοδωράκης θα πρέπει να απαντήσουν αν θα ψήφιζαν 10 μονάδες αύξηση στη ΔΕΗ ή την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Θετική εξέλιξη θα ήταν αν η αντιπολίτευση αποφάσιζε να συστρατευθεί στην ελληνική πρόταση, με τελικό στόχο, μάλιστα, τη βελτίωσή της και την επιβολή της στους δανειστές».

Επιπλέον, τις φήμες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη για πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στη σημερινή Ολομέλεια, διαψεύδει ανώτατη κυβερνητική πηγή

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο newsbeast.gr κυβερνητική πηγή δηλώνει πως:

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται αύριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο σκοπός της σύγκλισης έχει στόχο την ενημέρωση του σώματος της Βουλής για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Φυσικά, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και από την κοινοβουλευτική του ομάδα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενδυναμώσουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας με μία ενιαία και σθεναρή θέση».

Η συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 18:30 το απόγευμα θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο, η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά.

Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.

Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά.

πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest