«Να τροποποιηθεί η σύμβαση με τη DIGEA ή το Υπουργείο να αναλάβει το κόστος για τη μετάδοση τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος σε Τήλο και Χάλκη και σε περιοχές της Δωδεκανήσου»

Την άμεση επίλυση του προβλήματος αναμετάδοσης του ψηφιακού σήματος σε Τήλο, Χάλκη και περιοχές της Δωδεκανήσου, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να δώσει λύση, είτε τροποποιώντας τη σύμβαση με τη Digea, είτε αναλαμβάνοντας το κόστος για την τοποθέτηση αναμεταδοτών ψηφιακού σήματος στις περιοχές της Δωδεκανήσου, που σήμερα δεν βλέπουν τηλεόραση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Η κάλυψη του ψηφιακού σήματος, έπρεπε και πρέπει να αφορά σε όλη την Ελλάδα.  Ιδιαίτερα τις ευαίσθητες εθνικά, γεωπολιτικά και κοινωνικά περιοχές, όπως είναι τα νησιά μας.

Είναι απαράδεκτο, έως παράλογο, να ζητείται από την αυτοδιοίκηση να αναλάβει το κόστος της μη κάλυψης αυτών των περιοχών. Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο θα διορθώσει αυτές τις αστοχίες και θα επιλύσει το πρόβλημα που υπάρχει».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Κάλυψη τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος Digea στο σύνολο της χώρας, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές»

Κύριε Υπουργέ,

Το πέρασμα στην εποχή της εκπομπής τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος, στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας εκπομπής και λήψης.

Δυστυχώς, σε ορισμένες περιοχές στα Δωδεκάνησα, όπως στην Τήλο και στη Χάλκη αλλά και σε περιοχές της Ρόδου, της Κάσου και της Καρπάθου, το πέρασμα από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα δημιούργησε μια χειρότερη κατάσταση.

Στην Τήλο, στη Χάλκη και σε άλλες περιοχές της Δωδεκανήσου δεν βλέπουν ελληνικά κανάλια, πλέον, γιατί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Δωδεκανήσου.

Όλοι, μάλιστα, επιβαρύνθηκαν οικονομικά αγοράζοντας το σχετικό εξοπλισμό, χωρίς, όμως, να μπορούν να δουν τηλεόραση.

Η εταιρεία DIGEA που είχε αναλάβει τη ψηφιακή κάλυψη της χώρας και αποτελεί τον ψηφιακό πάροχο, εξαίρεσε από αυτή την κάλυψη κάποιες ιδιαίτερα ευαίσθητες, εθνικά και γεωπολιτικά και κοινωνικά, περιοχές.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα ακριτικά Δωδεκάνησα, σε μικρά νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

Η λύση που προτείνεται να αναλάβει η αυτοδιοίκηση για την κάλυψη του ψηφιακού σήματος αυτών των περιοχών, δημιουργεί οικονομικό βάρος εντελώς παράλογο καθώς, πρόκειται για μικρούς νησιωτικούς δήμους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και έλλειψη πόρων.

Η Πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνει και να αντιμετωπίζει αυτές τις αστοχίες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν το Υπουργείο προτίθεται να δώσει λύση, προχωρώντας στην αναθεώρηση της σύμβασης με τη DIGEA, για να καλύπτεται το σύνολο της χώρας και οι νησιωτικές περιοχές, ή αναλαμβάνοντας το κόστος το ίδιο για να τοποθετηθούν σημεία εκπομπής ψηφιακού σήματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest