Κοινή Δήλωση των Βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κω

Από το Φθινόπωρο του 2014 και ειδικά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στα νησιά της Βόρειας Δωδεκανήσου, το ζήτημα εισόδου προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στη χώρα παρουσιάζεται σημαντικά οξυμένο. Η εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, εξαιτίας και της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας που αναφέρουν κατά αρκετές φορές αυξημένο τον αριθμό των ατόμων που διασώθηκαν από άντρες του Λιμενικού Σώματος στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Ειδικά στα Βόρεια Δωδεκάνησα τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στα νησιά Κω και Λέρο, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Παρόλο που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με τη στελέχωση της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. και την ενίσχυσή με σύγχρονα τεχνικά μέσα και εξοπλισμό, η ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης χώρων πρώτης υποδοχής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς παραμένει συνεχώς στην επικαιρότητα.

Οι υφιστάμενες υποδομές της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στα νησιά δεν επαρκούν – δυστυχώς – ούτε καν για τις στοιχειώδεις ανάγκες φύλαξης των χώρων και διεκπεραίωσης της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των εκατοντάδων προσφύγων που έρχονται στη Δωδεκάνησο. Είναι φανερό ότι ακόμα κι αν επιλυθούν όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα και προωθηθούν σχετικά γρήγορα οι άνθρωποι στον Πειραιά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πρέπει να υπάρχει χώρος τουλάχιστον για την ολιγόωρη/ολιγοήμερη προσωρινή διαμονή τους, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Οποιαδήποτε άλλη πρακτική, δεν ταιριάζει στην ιστορία μας, στις παραδόσεις του τόπου μας και στο πολιτισμό μας ενώ πλήττει την εικόνα των τουριστικών νησιών μας με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία τους. Τα χρηματοδοτικά προβλήματα και οι αναθέσεις για τη λύση του προβλήματος σε μελλοντικά προγράμματα και συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο – που βρίσκονται σε εξέλιξη – δεν μπορούν να καλύψουν την έλλειψη υποδομών και τις ανάγκες των ανθρώπων που έρχονται για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας, ΣΗΜΕΡΑ!

Η κυβέρνηση, η οποία ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στα καλέσματα των νησιωτικών κοινωνιών, προχωράει με σχεδιασμό και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, με σύμμαχο τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες που αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Στην επιτυχή αντιμετώπιση του ζητήματος σημαντική και καθοριστική κρίνεται η συνεργασία και ενεργός συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν αφήνει χώρο για επικοινωνιακή διαχείριση, στείρα αντιπολίτευση ή μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός ζητήματος που μόνο ζημιά κάνει στον τόπο και στη χώρα.

Έτσι, είναι τουλάχιστον ακατανόητη η προσπάθεια του Δημάρχου Κω, που έχει αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί ένα μεγάλο πρόβλημα στο νησί, να ρίξει τις ευθύνες αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και να αρνείται να δεχθεί την αξιοποίηση χώρου για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Και είναι επίσης απαράδεκτη η στάση του να στοχοποιεί το βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό σαν υπεύθυνο του προβλήματος, προσπαθώντας να καλύψει το κενό που ο ίδιος δημιούργησε με την αδιαφορία του.

Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακές αντιπολιτευτικές «κορώνες» και μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης και πράξεων. Ας παραδειγματιστεί από πρωτοβουλίες άλλων νησιωτών δημάρχων για το καλό της Κω και της πατρίδας μας.

Οι άμεσες λύσεις που προτείνουμε, είναι συμβατές με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας και δίνουν «ανάσα» στα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την κατάσταση. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση όλων των αρμόδιων Υπουργείων στις προτάσεις μας. Μια ουσιαστική στήριξη αντιμετώπισης του προβλήματος, που η κυβέρνηση με τις ενέργειές της αποδεικνύει καθημερινά ό,τι επιδιώκει.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε, αν δεν υποδειχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση ή χώρος από το Δήμαρχο Κω, το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες να προχωρήσει:

  • στην οργάνωση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας ώστε να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης (ρεύμα, νερό, τουαλέτες κλπ.)
  • στη σίτιση και διευκόλυνση μεταφοράς τους (είναι αξιέπαινη σε αυτή την κατεύθυνση η προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων, γιατρών του κόσμου, Ερυθρού Σταυρού, εθελοντών, οργανώσεων και πολιτών. Οι ενεργοί πολίτες εκφράζουν και σώζουν την τιμή, την ανθρωπιά και την φιλοξενία του τόπου μας ενώ τουριστικοί πράκτορες προσφέρθηκαν να αναλάβουν και τις μετακινήσεις ώστε να μην μεταφέρονται πεζοί και σε «μπουλούκια» μέσα από την πόλη).
  • στη μεταφορά της διαδικασίας ταυτοποίησης στο χώρο προσωρινής παραμονής των μεταναστών, ώστε να αποσυμφορηθεί το παραλιακό τμήμα της πόλης.

Τέλος εδώ και μέρες έχουμε ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς και ιδιαίτερα τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα, να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, με οργανωμένο και σωστά σχεδιασμένο τρόπο, για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έχουν συσσωρευτεί στο νησί και να βελτιωθεί η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Λύση η οποία αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι Βουλευτές Δωδεκανήσου:

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ

Pin It on Pinterest