«Καμία ασφάλεια δεν μπορεί να προσφέρει η οποιαδήποτε ‘εγγυημένη’ πυρηνική κατασκευή»

Δύο ήταν οι αφορμές για να μιλήσει στο Κόκκινο Ρόδου 96.9 και την Πόλυ Χατζημάρκου, ο Πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου δρ. Σάββας Καραγιάννης.
Από τη μια η «επέτειος» των 29 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, και από την άλλη το ξεκίνημα των εργασιών του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της Τουρκίας πριν ελάχιστες μέρες.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια» διακήρυξε στην τελετή ο υπουργός ενέργειας κ. Γιλντίζ, μια τελετή στην οποία τα ΜΑΤ απομάκρυναν τους διαδηλωτές.
Ο δρ. Καραγιάννης μας σχολίασε:
«Δυστυχώς τα παθήματα δε γίνονται μαθήματα. Η τραγική καταστροφή του Τσέρνομπιλ, με τα πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για την περιοχή στην Ουκρανία και ευρύτερα, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να παρθεί σε παγκόσμιο πια πολιτικό επίπεδο, η κατάργηση της κατασκευής τέτοιων εργοστασίων για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε ότι από το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ συνεχίζουν να διαρρέουν ραδιενεργά κατάλοιπα που διοχετεύονται στη θάλασσα και ξέρουμε όλοι πώς λειτουργεί η διατροφική αλυσίδα. Είδαμε προχθές τα αποτελέσματα του σεισμού στο Νεπάλ που είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει χιλιάδες σπίτια και να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο ενέχει πάντα σοβαρούς κινδύνους ενός αιφνιδιασμού, όπως αυτό που έγινε στη Φουκουσίμα. Παρά την υψηλή τεχνολογία που έχουν οι Ιάπωνες δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις τραγικές συνέπειες που βίωσε όλη η ανθρωπότητα. Καμία ασφάλεια δεν μπορεί να προσφέρει η οποιαδήποτε «εγγυημένη» πυρηνική κατασκευή, ιδιαίτερα όταν η περιοχή είναι μια ζώνη με σεισμική δραστηριότητα.
Ως Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, εδώ και χρόνια έχουμε ταχθεί στην προσπάθεια ματαίωσης και ακύρωσης της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου εδώ στη «γειτονιά» μας στο Ακούγιου. Δυστυχώς όμως, δε μπορεί ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικός να σταματήσει κυβερνητικές αποφάσεις και συγκεκριμένα εδώ, μια συνεργασία Τουρκίας και Ρωσίας. Δεν υπήρχε η σύμπραξη, η βοήθεια ή η διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, διαδοχικά και διαχρονικά, για να μπορέσει να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας που ξέρει ότι θα ελλοχεύει μόνιμα ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής.
Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε επαφές με παρόμοιες οργανώσεις ακόμα και από την Τουρκία αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε κυβερνήσεις για να πάρουμε τις αποφάσεις. Απλά προσπαθούμε να υποδείξουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί ξαφνικά να αποβούν μοιραίες ενώ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ήπιες μορφές, αξιοποιώντας τον άνεμο, τον ήλιο και ένα σωρό άλλες ΑΠΕ. Ας θυμηθούμε και την τοξική βόμβα, με την εγκατάσταση ενός καραβιού στη Μεσόγειο, που κλήθηκε να επεξεργαστεί τα κατάλοιπα των χημικών όπλων της Συρίας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξυπνήσουν και να δραστηριοποιηθούν ενεργά όχι μόνο με τα οικονομικά μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν σε κάποιους λαούς, όπως συνέβη με εμάς, αλλά και με μια ασπίδα προστασίας απέναντι στα καταστροφικά ‘όπλα’ που μπορούν να φέρουν τον όλεθρο και στην περιοχή μας. Οι εύκολες λύσεις με τις σίγουρες επενδύσεις αδιαφορώντας για την υγεία ή την ζωή ολόκληρων πληθυσμών είναι μια αντίληψη που πρέπει να αλλάξει. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας».
πηγή: stokokkino.gr

Pin It on Pinterest