Η «σωστή» επαγγελματική επιλογή

Γράφει η mm

Έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή στα πέντε ή στα έξι μας που κάποιος μας ρωτάει: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» κι εμείς απαντάμε με μεγάλη ευκολία: «αστροναύτης, γιατρός, ζωγράφος, πιλότος ή μπαλαρίνα». Αργότερα καταλαβαίνουμε πως το να πετάει κανείς στα σύννεφα ή να φτάσει στο φεγγάρι δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζαμε και πως το να κάνεις μια επιτυχημένη καριέρα στη ζωγραφική ή στο χορό δε γίνεται με μαγεία όπως στα παραμύθια, οπότε αλλάζουμε θέλω και αλλάζουμε ξανά και ξανά μέχρι να καταλήξουμε στην τελική μας επιλογή.

Για κάποιους το ερώτημα είναι: «πως να επιλέξω ένα ανάμεσα σε τόσα επαγγέλματα;» και για άλλους: «πώς να επιλέξω τι θέλω να κάνω όταν δεν έχω βρει ακόμα τι μου αρέσει;». Πολλοί απαντάνε «να κάνεις αυτό που σου αγαπάς» ή «αυτό που σου λέει η καρδιά σου» ή «αυτό που σου δίνει τα πιο πολλά χρήματα» ή «αυτό στο οποίο πρέπει να δουλεύεις τις λιγότερες ώρες». Άρα, υπάρχει κάτι που τελικά μας βοηθάει να επιλέξουμε και αυτό είναι το κίνητρο. Όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο μου δόθηκαν δύο επαγγελματικές ευκαιρίες, η μία μου πρόσφερε σιγουριά και μονιμότητα, ενώ η άλλη καθημερινή εξέλιξη και ανάπτυξη. Εσείς τι θα διαλέγατε;

Κάποιοι από εμάς αντιμετωπίζουν τους στόχους τους (στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή), ως ευκαιρίες ανάπτυξης, επιτευγμάτων και ανταμοιβών. Σκέφτονται αυτά που μπορεί να κερδίσουν εάν φτάσουν τους στόχους τους κι αυτό τους δίνει το κίνητρο να προσπαθούν. Εάν σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο για τους στόχους σας, είστε από τα άτομα που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εξέλιξη (promotion-focused).

Οι υπόλοιποι από εμάς στοχεύουμε στην ασφάλεια και στο να μη χάσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δουλέψει σκληρά και έχουμε πετύχει ως τώρα. Όταν κάποιος δίνει μεγαλύτερη σημασία στη «διαφύλαξη των κεκτημένων του» (prevention-focused), προσπαθεί να αποφύγει τους κινδύνους και την ανασφάλεια, δουλεύει σκληρά και είναι ένα άτομο στο οποίο οι άλλοι αισθάνονται ότι μπορούν να στηριχθούν.

Όλοι μας ανήκουμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και στις δύο κατηγορίες, όμως πάντα η ζυγαριά γέρνει λίγο παραπάνω προς τη μια ή την άλλη μεριά. Και οι δύο πλευρές έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία όπως θα δείτε:

  Όσοι ανήκουν στην 1η κατηγορία: Όσοι ανήκουν στην 2η κατηγορία:
Θετικά ·         Είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι

·         Αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται

·         Τους αρέσει το ρίσκο

·         Δουλεύουν γρήγορα

·         Σκέφτονται με σύντομο και περιεκτικό τρόπο

·         Δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες

·         Σκέφτονται με αναλυτικό τρόπο

·         Τους αρέσει ο σχεδιασμός

·         Είναι ακριβής

·         Είναι αξιόπιστοι

·         Προβλέπουν τα προβλήματα πριν εμφανιστούν

Αρνητικά ·         Μερικές φορές είναι πολύ σίγουροι και υπεραισιόδοξοι με κίνδυνο να βρεθούν σε δύσκολη θέση. ·         Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές και προσαρμόζονται δύσκολα, αποφεύγουν το ρίσκο και δουλεύουν πιο αργά.

Τώρα που γνωρίζετε σε ποια κατηγορία ανήκετε, μπορείτε ευκολότερα να καταλάβετε και τι είδους επαγγέλματα σας ταιριάζουν. Εάν ανήκετε στην 1η κατηγορία, σας ταιριάζουν επαγγέλματα που προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη. Τομείς ή προϊόντα που εξελίσσονται γρήγορα και απαιτούν την ικανότητα σας να εντοπίζετε ευκαιρίες, όπως τα τεχνολογικά προϊόντα ή τα social media.

Εάν ανήκετε στη 2η κατηγορία αναζητάτε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Θέλετε να τα έχετε όλα υπό έλεγχο και είστε πολύ καλοί στην εξεύρεση λύσεων, γι’ αυτό σας ταιριάζουν επαγγέλματα που δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια όπως είναι το επάγγελμα του δικηγόρου ή του λογιστή.

Το κίνητρο είναι για εμένα ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής επαγγέλματος. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να υποτιμάμε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μας όπως είναι (κλασσικά) το τι μας αρέσει και τι αγαπάμε, το περιβάλλον της δουλειάς, το lifestyle που μας προσφέρει και ο τόπος εργασίας μας, δηλαδή το που θέλουμε να ζήσουμε και να δουλέψουμε.

Pin It on Pinterest