Η γιορτή του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Νίσυρο η γιορτή του Αγίου Νικήτα του Νισύριου που μαρτύρησε πριν 283 χρόνια, το 1735, στην Χίο. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν δύο ημέρες, 20 και 21 Ιουνίου, με απορκορύφωμα τα εγκαίνια του αναστηλωμένου σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αγιος Νικήτας.  Στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν και χοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παίσιος και πλήθος ιερέων. Επίσης παρών ήταν ο Επαρχος Κώ-Νισύρου κ. Γιώργος Χαλκιδιός.

Ο Αγιος Νικήτας γεννήθηκε στη  Νίσυρο το 1716, από πατέρα που ήταν δημογέροντας  του νησιού. Ο πατέρας του εξισλαμίστηκε και μαζί του εξισλαμίστηκε και ολόκληρη η οικογένειά του κατά τη συνήθεια των Τούρκων, και μετακόμισε στη Ρόδο . Ο άγιος νεομάρτυς Νικήτας ήταν τότε μωρό και δεν είχε συνείδηση του γεγονότος.

Όταν όμως το ανακάλυψε, συγκλονίστηκε, αρνήθηκε το Ισλάμ, έφυγε από το σπίτι του και κατέφυγε στη Νέα Μονή Χίου. Στη Χίο συνελήφθη από έναν «άνθρωπο του χαρατζή» (του φοροεισπράκτορα), επειδή δεν είχε χαρτιά ούτε χρήματα να πληρώσει το χαράτσι, και, ενώ περίμενε τη μεταφορά του στις φυλακές, μαθεύτηκε ότι ήταν μουσουλμάνος που επέστρεψε στο χριστιανισμό.

Εκεί ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Χριστό. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ο νεαρός γενναίος Νισύριος Νικήτας τους απάντησε: «Χριστιανός είμαι, Νικήτας ονομάζομαι και Νικήτας θα πεθάνω». Τότε μετά από φρικτά βασανιστήρια τον αποκεφάλισαν  στις 21 Ιουνίου 1732, και πέταξαν το σώμα του στη θάλασσα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χριστιανοί άλλαζαν πίστη, επειδή δεν άντεχαν τις αβάσταχτες συνθήκες της δουλείας, ενώ οι μουσουλμάνοι που γίνονταν χριστιανοί, όχι μόνο άφηναν την απόλυτη ελευθερία τού κυρίαρχου και έπαιρναν πάνω τους αυτές τις αβάσταχτες συνθήκες, αλλά και διακινδύνευαν τη σύλληψή τους και την καταδίκη τους σε βασανιστήρια και θάνατο. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν τη ζωή και δεν επιθυμούσαν να υποστούν τα φρικτά βασανιστήρια που ήξεραν ότι τους περίμεναν. Όμως τους οδηγούσε εκεί η συνείδησή τους, που δεν ειρήνευε με την απλή μυστική επιστροφή στο χριστιανισμό. Θεωρούσαν ότι οφείλουν να ισοσταθμίσουν την άρνησή τους, που κατά κανόνα ήταν δημόσια, με μια εξίσου δημόσια ομολογία πίστης.

Ο νεαρός Νικήτας δεν υπολόγισε την ζωή του μπροστά στη βαθιά πίστη του στο Χριστιανισμό. Ο νεαρός Νισύριος προέταξε την ελεύθερη βούληση του και επαναστάτησε ενάντια στην αβίαστη ευκολία του πατέρα του να συνθηκολογήσει με το καταπιεστικό καθεστώς που επέβαλαν οι Τούρκοι κατακτητές, για να μπορέσει να βολευτεί. Για το νεαρό Νισύριο τα μοναδικά κίνητρα του στην απόφαση του να αντιπαραταχθεί απέναντι στους φυσικούς, κοινωνικούς, πνευματικούς περιορισμούς και να μην ακολουθήσει την κατεστημένη λογική που επέβαλαν οι κατακτητές, ήταν οι πεποιθήσεις του, τα ιδανικά του και η βαθιά πίστη του.

Ο Αγιος Νικήτας, ο νεαρός Νισύριος Νικήτας, αποτελεί για τις σημερινές γεννιές, για τους σημερινούς νέους, στους δύσκολους καιρους που ζούμε,  παράδειγμα προς μίμηση.

Η Νίσυρος του ατίθασου Πολυβώτη που επαναστάτησε ενάντια στο κατεστημένο των αρχαίων Ελλήνων Θεών, που κοίτεται στα σπλάχνα της και μας θυμίζει συχνά πυκνά την ύπαρξη του με τους σεισμούς του, η Νίσυρος του μαχητή κατά των εισβολέων, Ναύαρχου Γνωμαγόρα, η Νίσυρος του Αγίου Νικήτα του νεομάρτυρα που θανατώθηκε από τους κατακτητές για τη βαθιά πίστη του και τα ιδανικά του, η Νίσυρος του ενεργού ηφαιστείου, η Νίσυρος της ανάρχου άγριας φύσης, γιορτάζει την υπερηφάνεια της για τα άξια παιδιά της την 21 Ιουνίου, την ημέρα του νεομάρτυρα Νικήτα. Ο Αγιος Νικήτας συσπειρώνει στο πρόσωπο του τα ιδανικά  της ελέυθερης βούλησης, της πίστης σε αξίες και αρχές, της ελευθερίας, ιδανικά που δίνουν νόημα στη ζωή.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον πανοσιολογιώτατο πατέρα Στέφανο, ηγούμενο της μονής της Παναγίας Σπηλιανής, που με τις άοκνες προσπάθειες του στα 21 χρόνια που βρίσκεται στη Νίσυρο πρωτοστατεί στην πρόοδο που συντελείται στον εκκλησιαστικό χώρο της Νισύρου.

Υπήρξε ο πρωτοστάτης της αναστήλωσης του σπιτιού του Αγίου Νικήτα που αποτελεί σήμερα ένα ακόμη ιστορικό και θρησκευτικό χώρο της Νισύρου. Υπήρξε ο δημιουργός του εκκλησιαστικού μουσείου της Ιεράς μονής Παναγίας Σπηλιανής και ενορίας Ποταμιτίσσης, στη Τάβλα του Γυαλού, που αποτελεί μοναδικό κόσμημα για τη Νίσυρο και σημείο προβολής της εκκλησιαστικής μας παράδοσης. Είναι ο δημιουργός της Πνευματικής Εστίας του Αγίου Στεφάνου της ενορίας Ποταμιτίσσης που συγκεντρώνει τους εκκλησιαζόμενους μετά την εκκλησία. Ο Πάτερ Στέφανος ανακαίνισε τον Ιερό ναό της Ποταμιτίσσης, ανακαίνισε τους χώρους του μοναστηριού της Παναγίας Σπηλιανής, το εκκλησσάκι του Άη Γιάννη, το μοναστήρι της Ευαγγελίστρας, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανακαίνιση του ιστορικού μοναστηριού στις Σιώνες και στον Αρμά.

Η Νίσυρος και η απανταχού κοινότητα των Νισυρίων τον ευχαριστεί και του εύχεται υγεία και μακροημέρευση για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία.

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισυρίων

Pin It on Pinterest