Ζητούν “μαχαίρι” στις πρόωρες συντάξεις

Επισπεύδονται οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, με τα πρώτα μέτρα να έρχονται το 2016.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να ισχύσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 62ο έτος.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του Brussels Group, όπου συζητείται διπλή παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις. Την ίδια στιγμή παραμένουν οι πιέσεις από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίως όσον αφορά το καυτό θέμα των συντάξεων, με την ελληνική πλευρά να βάζει «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο μέτωπο των πρόωρων συντάξεων έχουν μπει επί τάπητος δύο ρυθμίσεις:

-Επιβολή οικονομικών αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη σύνταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα αυξηθεί το λεγόμενο “πέναλτι” που επιβάλλεται σε περιπτώσεις ταχύτερης εξόδου (και το οποίο είναι 4,5% ή 6% τον χρόνο ανάλογα με το Ταμείο).

-Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι να φτάσει το 62ο έτος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με αύξηση κατά έξι ή δώδεκα μήνες τον χρόνο του ορίου συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη μεταβατική περίοδος και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Οι αλλαγές

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν οι αλλαγές να “τρέξουν” από το 2016, βάζοντας στο “στόχαστρο” 250.000 ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα εξόδου πριν από τα 62. Από αυτούς οι 150.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά.

Επόμένως οι όποιες παρεμβάσεις επικεντρώνονται κυρίως σε 100.000 ασφαλισμένους, που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά κυνηγάνε το όριο ηλικίας.

Πηγή: Έθνος

Pin It on Pinterest