Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό Υγείας για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ Ρόδου

 Η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων έως τώρα στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο δεν λέει να σταματήσει, αλλά συνεχίζεται σταθερά και επιδεινώνεται καθημερινά και με την νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ασθενείς και εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας πληρώνουν καθημερινά το τίμημα αυτής της πολιτικής, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο στόχος της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των παροχών στην υγεία, έχει φτάσει και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, κάτω από το όριο ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικά, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να στελεχωθούν 3 ασθενοφόρα, όταν οι ανάγκες της περιοχής επιβάλλουν το λιγότερο 5 ασθενοφόρα μόνο για τα έκτακτα περιστατικά.

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Ρόδου αυξάνεται στο διπλάσιο την θερινή περίοδο, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η κάλυψη των περιστατικών, την οποίαν έχουν πληρώσει με την ζωή τους κάποιοι άνθρωποι.

Τα διαθέσιμα σήμερα 4 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της πόλης της Ρόδου, ούτε και των Κέντρων Υγείας στα χωριά, ακόμα και αυτών των έκτακτων περιστατικών.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 49 εργαζομένων αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ να ανταποκριθούν στις ανάγκες διακομιδής των περιστατικών καθημερινά, η κατάσταση έχει γίνει πλέον πολύ επικίνδυνη, όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να αναπαυθούν και αποδεικνύεται από τα 4012 ρεπό και τις 1593 ημέρες άδειας που τους χρωστά η υπηρεσία.

Όπως οι ίδιοι προτείνουν, το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται για τη στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας είναι: 71 διασώστες με επιπλέον 1 γιατρό και 1 διοικητικό.

Για την κάλυψη όμως των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν απαιτούνται και περισσότερα ασθενοφόρα και στελεχωμένα με το ανάλογο προσωπικό ούτως ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλο το νησί, για να γίνεται έγκαιρα η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών και να μη χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι, αλλά να αντιμετωπίζονται και όλα τα άλλα περιστατικά.

Επειδή η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των ασθενών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ της Ρόδου,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του νησιού;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την ανανέωση και την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών της πόλης και των Κέντρων Υγείας στα χωριά;

 

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Γιώργος Λαμπρούλης
Μανώλης Συντυχάκης

Pin It on Pinterest