Δήλωση του Νεκτάριου Σαντορινιού για την επέτειο της 7ης Μαρτίου

Με αφορμή την φετινή  επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η επέτειος της 7ης Μαρτίου είναι, για  εμάς τους Δωδεκανήσιους, η σημαντικότερη ημέρα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Την ημέρα αυτή το 1948, κηρύχθηκε επισήμως η ένωση της Δωδεκανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους Δωδεκανήσιους, η ημέρα αυτή ήταν ημέρα ελπίδας για μια νέα αρχή  με Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη σε ένα σύγχρονο κράτος που θα εξασφάλιζε στο λαό ειρήνη και ευημερία σε συνθήκες εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι ελπίδες αυτές δεν δικαιώθηκαν από τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Η πορεία των πραγμάτων από τότε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα ομαλή. Δημιουργήθηκε ένα κράτος διαπλοκής. Τα κάθε λογής συμφέροντα κυβέρνησαν, πολλές φορές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, με ιδιοτέλεια και με πελατειακές σχέσεις που εξάντλησαν τους φυσικούς πόρους, κατέστρεψαν το περιβάλλον και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, πούλησαν φθηνά την γη, τον ήλιο και τη θάλασσα και παρέδωσαν τον τόπο βορρά στα συμφέροντα των λίγων.

Ωστόσο ο Δωδεκανησιακός Λαός από αυτό το ανατολικό άκρο της χώρας, μέσα  σε αυτές τις δυσκολίες, με αγώνα και εργασία προόδευσε και αναπτύχθηκε. Γιατί ο τόπος αυτός είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί του.   

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές των μνημονίων ανέτρεψαν τις ζωές των ανθρώπων. Ο Δωδεκανησιακός Λαός είδε να του  κλέβουν την ελπίδα  που γεννήθηκε την 7η Μαρτίου 1948. Είδε να εφαρμόζονται πολιτικές που παρέδιδαν τον τόπο στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και στο κεφάλαιο, τους δε ανθρώπους των νησιών μας στην φτώχεια και την ανεργία.

Είδε την εθνική κυριαρχία να αμφισβητείται και την πορεία για μια δημοκρατική Ευρώπη των λαών να υπονομεύεται.

Η δημόσια περιουσία, κτήμα των Δωδεκανησίων, άρχισε να  βγαίνει  στο σφυρί  στο όνομα  δήθεν της σωτηρίας της χώρας.

Τα εργασιακά δικαιώματα καταργήθηκαν. Κηρύχθηκε ανηλεής πόλεμος κατά της εργασίας και των εργαζομένων.

Στοιχειώδη δικαιώματα η υγεία, η εκπαίδευση, η συγκοινωνία, όλα  τα κοινωνικά αγαθά υποβαθμίστηκαν  χάνοντας  τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Όμως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι πολίτες γύρισαν σελίδα. Η Ελπίδα επέστρεψε στα νησιά μας και οι Δωδεκανήσιοι μαζί με όλο τον Ελληνικό Λαό αποφάσισαν να αγωνιστούν και πάλι  για την Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η φετινή επέτειος της 7ης Μαρτίου πρέπει να είναι ημέρα περισυλλογής και αφετηρία  ενωτικών και οργανωμένων αγώνων για αξιοπρέπεια και ανάκτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, σε μια  Δωδεκάνησο ευημερούσα, σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, σε μια Ευρώπη των λαών».

Pin It on Pinterest