Από τσουνάμι χάθηκε η “Ατλαντίδα” της Βρετανίας

Μια προϊστορική μάζα γης που συνέδεε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη βυθίστηκε ύστερα από ένα τεράστιο τσουνάμι.
Πριν περίπου 8000 χρόνια μια καταστροφική κατολίσθηση στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας δημιούργησε ένα κύμα που εξαφάνισε το Doggerland το οποίο ένωνε τη Βρετανία με τις ακτές της Ολλανδίας της Γερμανίας και της Δανίας.
Ομάδα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις εδαφών που γνωρίζουμε ήταν η αιτία της εξαφάνισης της Doggerland.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κατολισθήσεις αυτές ξεκίνησαν υποθαλάσσια στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας και κάθε φορά καταβύθιζαν πολύ μεγάλα κομμάτια εδάφους.Υπολογίζεται ότι συνολικά από τις τρεις κατολισθήσεις κατέρρευσε μια περιοχή μήκους 290 χλμ. Σε κάθε κατολίσθηση δημιουργούνταν ένα μεγάλο τσουνάμι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μια από τις κατολισθήσεις αυτές σημειώθηκε πριν από 8.000 χρόνια και δημιούργησε ένα τσουνάμι ύψους 5 μέτρων το οποίο κατάπιε κυριολεκτικά την Doggerland. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Ocean Modelling”.
“Κατέκλησε εντελώς την ενδοχώρα” είπε ο  Dr Jon Hill και πρόσθεσε “Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί υπέστησαν ένα καταστροφικό γεγονός.”
Ο καθηγητής Martin Bell , επικεφαλής  Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading , δήλωσε : “Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε είχε δραματικές επιπτώσεις στο  Doggerland.”

Pin It on Pinterest