Απάντηση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου στην Λαϊκή Συσπείρωση

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο Τύπου της Λαϊκής συσπείρωσης, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για ενημέρωση των μελών μας και όχι μόνο.

Δεν είναι μέσα στους σκοπούς της Ομοσπονδίας μας να απαντάμε σε τέτοιου είδους προκλήσεις και  ειδικά όταν προέρχονται από πολιτικά κόμματα.

Για πρώτη και για τελευταία φορά όμως αισθανόμαστε την υποχρέωση να δώσουμε  την απάντηση μας, περισσότερο για να ενημερώσουμε την Λαϊκή Συσπείρωση, τόσο για την  ημερίδα μας, αλλά πολύ περισσότερο για τον σκοπό της ιδρύσεως μας, για να μην δημιουργούν εντυπώσεις μέσα από ανακοινώσεις  άτοπες και ακούσιες.

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου δημιουργήθηκε με σκοπό να διατηρήσει, να διαφυλάξει και να προωθήσει τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις μας, να δώσει ζωή στα χωριά μας και να ξαναδώσει ενδιαφέρον σε όλους μας για να ασχοληθούμε με την παράδοση μας. Κάτι που τόσο εσείς, όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα, λίγο ή πολύ ο καθένας μέσα από τις πολιτικές και την συμπεριφορά σας όλα αυτά τα χρόνια, τα έχετε εξαφανίσει και θάψει στο βωμό της πολίτικης σας επιβίωσης.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά είχε τους εξής σκοπούς και αφορούσε στα εξής θέματα:

Από το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης του δήμου Ρόδου έγινε ενημέρωση για το μητρώο τον συλλογών και για το πώς θα μεταφέρουν μέσα από το πρόγραμμα δράσεις για τα χωριά τους όπως εκμάθηση γλωσσών, επαγγελμάτων που τείνουν να εξαφανιστούν, κτλ τα όποια προγράμματα είναι από εθνικούς  πόρους και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ως «γραφεία ευρέσεως εργασίας», με όρους εξαθλίωσης όπως υπονοείτε. Πιστεύουμε στη γνώση και στην κατάρτιση των μελών μας και όλων των κατοίκων της Ρόδου, που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πρώτα απ’ όλα καλύτεροι άνθρωποι και που θα διευρύνουν το πνευματικό τους επίπεδο και το γνωστικό τους αντικείμενο, κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη σε κάθε δραστηριότητα με την οποία καταπιάνονται στην καθημερινότητά τους.

Παράλληλα από το Κ.Ε.Κ  «Γ. Γεννηματάς» έγινε  ενημέρωση  για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εφαρμογής  των προγραμμάτων, καθώς και ο τρόπος ένταξης σε αυτά συλλόγων που το επιθυμούν. Σας πληροφορούμε ότι το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα γιατί μέσα από τα προγράμματα αυτά αρκετοί συμπολίτες μας, όχι μόνο διατηρούν επαγγέλματα που τείνουν να χαθούν ή έχουν χαθεί, αλλά δίνουν το δικαίωμα στην απασχόληση και σε αρκετούς άλλους Ροδίτες. Αυτά τα προγράμματα είναι χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εθνικούς πόρους.

Όλα αυτά  αποσκοπούν στην προώθηση του πολιτισμού μας και στην αντιμετώπιση της κρίσης και της ανεργίας. Η ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τα μέλη της για τέτοιου είδους δράσεις  που τα προηγούμενα χρόνια έμειναν αδρανείς και αναξιοποίητες, στερώντας από πολλούς συμπολίτες μας, πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα στην μάθηση. Γιατί πολιτισμός σημαίνει πρώτα απ’ όλα να σκέφτεσαι και να συμπαραστέκεσαι στον συνάνθρωπο σου.

Όσον αφορά την ενημέρωση για το πρόγραμμα LEADER, έγινε στο πλαίσιο της ανοιχτής προκήρυξης που λήγει 3 Ιουλίου και αφορά  το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι περιοχές που εκπροσωπούν με την ένταξή τους σε δράσεις για τον πολιτισμό (εξοπλισμός γραφείων, αγορά παραδοσιακών φορεσιών, κατασκευή θεάτρων, χώρων πολιτισμού, συντήρηση λαογραφικών σπιτιών, παραδοσιακών ελαιοτριβείων, μύλων κτλ.) τα οποία ενισχύουν σημαντικά την προώθηση του πολιτισμού μας και κρατούν «ζωντανά» τα χωριά μας σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους.

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν  θα διαπιστώσατε ότι η επίθεση σας ήταν τουλάχιστον ατυχής και προφανώς εξυπηρετούσε άλλο σκοπό, από τον όποιο σας παρακαλούμε να μας αφήσετε από έξω.

Η προσπάθεια μας είναι ξεκάθαρη και ορίζεται μέσα από τους σκοπούς μας. Εάν τώρα έχετε κάποιες προτάσεις που αφορούν την λειτουργία μας, με μεγάλη μας χαρά να τις δούμε και γιατί όχι να τις υλοποιήσουμε, αλλά σας δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι χρώματα και ταμπέλες δεν θα βάλουμε ούτε θα ανεχτούμε στον χώρο του πολιτισμού.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Pin It on Pinterest