«Άμεσα, τώρα, έγκυρη αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης» – Άρθρο του Δ. Γάκη

Άρθρο του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη:

«Άμεσα, τώρα, έγκυρη αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης»

Το νομοσχέδιο για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που συζητείται αυτές τις μέρες (17-18/03/2015) στη Βουλή, σηματοδοτεί την έναρξη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου. Για τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Ο προγραμματικός λόγος που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του ως κυβέρνηση. Και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση το επιβεβαιώνει. Όχι επειδή απαραίτητα είναι ένα καθολικό σχέδιο ή λύνει κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα, μετά από 6 χρόνια λιτότητας και οικονομικής κρίσης, αλλά γιατί μέσα από τις πολλαπλές δράσεις και επίπεδα παρεμβάσεων του, συνθέτει ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων και ενεργειών που σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το σχέδιο μας αρχίζει από τα πιο άμεσα και απαιτητικά για την κοινωνία: Την εξάλειψη των επιπτώσεων που μας οδήγησαν οι μνημονιακές επιλογές και η κακοδιοίκηση. Ανοίγει επίσης το διάλογο για το μέλλον της χώρας. Τόσο με την κοινωνία, όσο και μέσα στο Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του κοινωνικού μας προγράμματος. Θα δώσει άμεσες λύσεις στην ακραία φτώχεια και θα διευκολύνει λειτουργικά και αποτελεσματικά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, για να μπορέσει να αποδώσει προς όφελος του Ελληνικού λαού. Περίπου το ⅓ του εργατικού δυναμικού, δηλαδή κάπου 1,3 εκατ. άνθρωποι,  παραμένει σταθερά άνεργο. Το 70% σχεδόν από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι. η ανεργία των νέων  ηλικίας 15-24 ανέρχεται στο 52%. Η βαθύτατη αυτή ανθρωπιστική κρίση που απειλεί πλέον την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων  πρέπει και θα αναχαιτιστεί άμεσα.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου παρέχουν κυρίως σε οικογένειες με παιδιά, ανέργους και μακροχρόνια ανέργους το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και στις βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα, η παροχή στέγασης και τροφής. Οι ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό και την αδυναμία ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο όλων αυτών που δεν απολαμβάνουν την ειδική μέριμνα, λόγω των συνθηκών ακραίας φτώχειας.

Και αν όλα τα προβλήματα γίνονται έντονα αισθητά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, στα νησιά παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις. Οι νησιώτες, με την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται στο νομοσχέδιο θα συνειδητοποιήσουν, ότι με την άμεση λύση που δίνεται μέσα από τα τρία προγράμματα του σχεδίου νόμου (ρεύμα-στέγαση-σίτιση), τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορέσουν να σταθούν πραγματικά στα πόδια τους, στηριζόμενα σε ένα αλληλέγγυο κράτος.

Και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια πορεία παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον μετασχηματισμό του κράτους. Με μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μπει η Ελλάδα σε μια πορεία ανάκαμψης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Είναι τώρα η στιγμή να επανακτηθεί η αρχή της αλληλεγγύης. Επιστρέφουμε σε πολιτικές ανάπτυξης! Πιάνουμε δουλειά.

Pin It on Pinterest