Η επίσημη ανακοίνωση του λιμενικού για τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι – Στους 34 οι νεκροί


Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών και ανάσυρση σορών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Φαρμακονησίου

Σε ευρεία επιχείρηση διάσωσης ενενήντα οκτώ (98) παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών και ανάσυρσης τριάντα τεσσάρων (34) σορών, προέβη από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Φαρμακονησίου.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτεραSuper Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάληΚλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκαν και διεσώθησαν εξήντα οκτώ (68) άτομα ενώ ανεσύρθη και μία σορός βρέφους, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμένα Λέρου. Επί της ν. Φαρμακονησίου εντοπίστηκαν τριάντα (30) ακόμη άτομα, τα οποία επίσης μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και από το Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ανεσύρθησαν από τη λέμβο, συνολικά τριάντα τρεις (33) σοροί(03 βρέφη, 05 ανήλικα κορίτσια, 06 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες, 09 άνδρες). Οι ανωτέρω σοροί έχουν εναποθετηθεί επί της Κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και επί του Π.Α.Θ. Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και πρόκειται να μεταφερθούν στη ν. Ρόδο.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου ΖΩΗ, μεταβαίνουν στη Λέρο ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ Αθανάσιος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος ΠΑΤΡΙΝΟΣ, για τη συνδρομή και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Παράλληλα, πρωινές ώρες σήμερα, μετά από αίτημα του Αρχηγείου του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, για την κατάλληλη οργάνωση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση του συμβάντος.

Από τη Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble